fbpx
Kultura Umetnost

Izložba posvećena Mihajlu Ćupoviću

Biblioteka “Ljubiša R. Đenić” i ove godine obeležava dane zavičajnog pesnika Mihaila Ćupovića Ćupa. Izložba pod nazivom “I kad te nema – treba da te ima”, biće otvorena 13. septembra, na dan pesnikovog rođenja, u 20 časova, u biblioteci u Čajetini.

Mihailo Ćupović (1934-2004) je poznati zlatiborski pesnik. Objavio je zbirke pesama „I ja dižem dva prsta“, „Sa izvora Zlatibora“, „Uvek zajedno“, „Planina“, „Venac od livadskog cveća“, Šta misliš“, „Breza na proplanku“, „Dobro je što decu ne rađaju tate“, „Puče zora iznad Zlatibora“, „Hajde, deda, konj mi budi“, „Najlepša je ljubav pored reke“, dramu „Nemojte krvaviti reku“, ratnu dramu „Ćuteći su govorile“ i monodrame „Zemlja“ i „Era sa ovoga sveta“. Napisao je i dečje pozorišne komade „Veseli mudrac“, „Čekajući vuka“, „Da sutra ne bude kasno“, „Đački raspust“ i ekološku bajku „Shvati jednom ljudski rode“. Poeziju je objavljivao u književnim listovima i časopisima, na radiju i televiziji.

Pesme su prevedene na više jezika, komponovane i uvršćene u antologije.. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je nagrada „Pjesnici Republici“, raspisana povodom tridesetogodišnjice AVNOJ-a u Jajcu.

Za života bio je omiljen na svom rodnom Zlatiboru i često je proglašavan najvećim zavičajnim pesnikom. Bio je skroman i uvek dobro raspoložen i nasmejan. Voleo je sve ljude, a najviše decu, kojima je posvetio veći deo svojih pesama. Pisao je i pesme posvećene ljubavi, seljaku i ljudima, partizanskoj borbi i svome zavičaju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930