fbpx
Kultura Umetnost

Mentalna arhitektonika Katarine Trnavčević

Čajetinska publika je večeras mogla da pogleda ciklus slika Katarine Trnavčević koji predstavljaju pogled u postdigitalno slikarstvo današnjice.  Izložba je otvorena u Holu Doma kulture u Čajetini prigodnim programom.

Ove slike po rečima vizuelne umetnice, Milice Raičević predstavljaju eksperimentisanje medijem koji je počeo lazurnim monohromnim istraživanjima da bi zatim prerastao u polihromno i teksturalno eksperimentisanje. Ovakav pristup rezultira autentičnim slikama grandioznih postignuća u svakom estetskom segmentu: kompoziciono, valerski, strukturalno, harmonijski, inventivno…

katarina-trnavcevic16-3

Stručna kritika veruje da je katarina uspela da stvori dela postdigitalne umetnosti, pomerajući granice slikarskog medija. Osloboćena potrebe da zaseni vizuelnim efektima, ova mlada, ali već potpuno izgrađena autorka, istražuje nove puteve tradicionalnog slikarstva koje je pretrpelo uticaj novih medija.

Njeno istraživanje je pošteno, sistematično, bez prečica ili skraćenica u želji za što bržim postizanjem rezultata. Zbog takvog pristupa vizuelnom stvaralaštvu Katarina Trnavčević mogla bi se sa punim pravom svrstati u tokove egzaktne, naučno-umetničke struje čije se tendencije nagoveštavaju i razvijaju u svetu. Iako ostaje u okvirima klasičnog slikarstva pristup samoj problematici je toliko nov i inventivan da ne zahteva dodatno medijsko eksperimentisanje.

katarina-trnavcevic16-2

U katalogu ove izložbe Milica Raičević je dala i ocenu izložbe radova Katarine Trnavčević rekavši da njena dela vizuelnim jezikom evociraju jedan svet novog ustrojstva i jedinstva. One kontemplativno i meditativno nagoveštavaju digitalno-geometrizovanu stvarnost.

Publika će biti otvorena za javnost do januara 2017.godine

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31