fbpx
Knjigoteka Kultura

Književni rad Mirjane Ranković Luković u knjizi Milovana Gočmanca

Ove godine je objavljena knjiga “Empatijska egzaltacija poetska i prozna” o književnom radu Mirjane Ranković Luković. Ovo zanimljivo delo je pripremio dr Milovan Gočmanac, a objavljeno je kao zajednički poduhvat književnih novina Svitak, Izdavačke radionice Književnog društva “Razvigor” iz Požege i biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini.

binary comment

U nešto više od 120 strana i deset poglavlja čitaoci će moći da saznaju dosta o književnom radu Mirjane Ranković Luković. Kroz hronološki prikaz i analizu autor je uspešno pokazao književni razvoj autorke. Ovo nije bio lak zadatak, jer Mirjana Ranković Luković je autorka više zbirki pesama, pripovedaka i romana. Na početku to je bila ljubavna lirska poezija. Zatim se sa dosta uspeha oprobala u pisanju umetničke realistične pripovetke. Ovde se može videti originalni književni jezik kroz koji su jasno predstavljene moralne norme. I tu je i roman “Muškarci ne plaču” o životu slikara ispričan u prvom licu sa unutrašnjim monolozima i tokom svesti.

6.Pesničke vatre zlatiborske – slika 5

Kada se ceo dosadašnji rad gospođe Ranković – Luković sagleda u celini može se videti da se radi o autoru koji ima raznovrsna interesovanja i širok umetnički izraz. Ta književna raznovrsnost daje posebnu draž jer nije lako pisati pesme i prozu i sa takvom lakoćom prelaziti iz jedne u drugu formu. Dr Milovan Gočmanac je knjigom “Empatijska egzaltacija poetska i prozna” uspeo da javnosti predstavi sve zanimljivosti književnog rada gospođe Ranković Luković što predstavlja veliki uspeh.

Mirjana Ranković Luković je po profesiji nastavnik razredne nastave, a po opredeljenju pisac i novinar. Rođena je u Valjevu 23. jula 1965. godine. U Užicu je završila osnovnu i srednju školu, kao i Pedagošku akademiju (1986. godine). U Čajetini živi od 1992.godine, a prvu zbirku pesama “Drugi deo mene” objavljuje 1998.godine. Od 2014. godine je član Udruženja književnika Srbije, a 2018.godine je za zbirku kratkih priča “Tajne naše male” dobila nagradu “Hadži Dragan Todorović”.

U osnovnoj školi Mirjana je već pokazivala sklonost ka pisanju i već u nižim razredima osnovne škole postaje najmlađi član literarne sekcije, a želja za pisanjem kreirala joj je dalji put.

Objavljena dela:

– 1998. “ Drugi deo mene “ (zbirka poezije – KSC Čajetina)

– 1998. “Lica ljubavi” (zbirka poezije „Mladi i kreativni“ Novi Sad)

– 1999. “ Nakon svih ovih godina “ (zbirka pripovedaka – KSC Čajetina)

– 2003.“Peščano vreme“ (zbirka pripovedaka – “Srpska knjiga” iz Rume)

– 2005. “Ulazeći u priču” (zbirka pripovedaka – Kulturno sportski centar Čajetina)

– 2008. “Muškarci ne plaču” (roman – “Legenda” iz Čačka)

– 2011. „Priče iz Pričevića“ (zbirka pripovedaka – „Srpska knjiga“ iz Rume)

– 2014. „Vetrovima unazad“ (zbirka poezije – „Vitez“ iz Beograda)

– 2018. „Tajne naše male“ (zbirka kratkih priča – „Vitez“ iz Beograda) nagrada „Hadži Dragan Todorović“

Radovi Mirjane Ranković – Luković su objavljivani i u više zajedničkih antologija, kao i domaćim i stranim književnim časopisima.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031