fbpx
Društvo Kultura Muzeji Obrazovanje Vremeplov Zanimljivo

Konak kneginje Ljubice

Beograd je grad spomenika i muzeja a jedan zanimljiv muzejski kutak je i Konak kneginje Ljubice. Konak se nalazi u centru Beograda, u ulici Sime Markovića 8 na Kosančićevom vencu i sastavni je deo Gradskog muzeja.

Portreti dinastije Obrenović – foto Vanja Vulović

Zgrada konaka je sagrađena 1830. godine po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljeno je da bude reprezentativni dvor dinastije Obrenovića. U ovom dvoru je živela kneginja Ljubica sve do 1842.godine kada je zajedno sa knezom Milošem morala da napusti Srbiju.

Konak je pravougaonog oblika i ima tri nivoa, podrum, prizemlje i sprat. Krov je pokriven ćeramidom i ima osam dimnjaka. Centralna odaja konaka je divanhana u kojoj je sama kneginja primala posete.

Stalnu postavku čine portreti dinasije Obrenović, koje su slikali poznati slikari 19.veka. Kroz izložena umetnička dela je predstavljen nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u Beogradu.

Odmor bašibozuka – foto Vanja Vulović

Trenutno se u ovom konaku nalazi čuvena slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka”. Ova slika je nedavno kupljena na aukciji u Londonu za skoro 350 hiljada evra! Interesovanje posetilaca za ovu sliku je velika, a zanimljiv je i put koji je slika prošla od Londona do Beograda. Slika je zaštićena staklom, a fotografisanje je dozvoljeno.

Posebnu zanimljivost Konaka predstavlja i monodrama posevećena životu kneginje Ljubice koju izvodi poznata glumica Vjera Mujović. Radnja monodrame počinje upravo u
trenutku kad kneginja treba da napusti Srbiju , pa njeno pripovedanje teče retrospektivno: od prvog susreta sa Milošem, života u siromaštvu, selidbe u Kragujevac, dolaska u Beograd, a njena ispovest predočava i bolnu porodičnu dramu – Miloševa neverstva, bolest i smrt sina Milana…

Vjera Mujović – foto: Vanja Vulović

Nakon monodrame, posetiocima je omogućeno da čuju detaljno izlaganje kustosa o predmetima – eksponatima: od nameštaja do umetničkih slika.

Ukoliko vas put navede u Beograd svakako iskoristite priliku i posetite Konak kneginje Ljubice i nećete se pokajati.

Autorka: Vanja Vulović

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031