fbpx
Knjigoteka Kultura

Lavirint: Nemoguće Bekstvo – Džejms Dašner

lavirint-knj

Tomas se budi u liftu bez ikakvog znanja o tome ko je i kako je tu dospeo. Ne seća se ničega iz svog života što se desilo pre lifta, jedino svog imena. Kada izbije na površinu, okruži ga gomila dečaka, tinejdžera. Kada dodje sebi i pribere se, ostali mu objasne da se nalaze u lavirintu. Tomas će saznati i da svakog meseca novi dečak dolazi u Lavirint, i to već dve godine. Dečaci žive u delu lavirinta koji je poznat kao Poljana. Ovaj deo lavirinta je okružen zidovima koji se svake noći zatvaraju kako bi ih zaštitili od mehaničkih čudovišta koja su noću na slobodi.

Tomasu, kao kroz maglu, čitavo mesto izgleda poznato, sam njegov izgled, raspored zaduženja medju Poljanašima, kako nazivaju sebe, što sebi nikako ne može da objasni, ali to saznanje zadržava za sebe, delimično zato što ga i samom njemu nije jasno, a delimično i da ne bi ostalima bio sumnjiv jer se pre lavirinta niko ničega nije sećao, baš kao i on sam.

Jedino što sigurno zna je da želi da postane Trkač, deo grupe dečaka koja pretražuje lavirint u potrazi za izlazom.

Dan nakon što Tomas dospe u lavirint, desiće se nešto sto će sve zbuniti i uplašiti. U lavirint biva poslata devojka sa porukom da je ona poslednja. I da je sa njom pokrenut Kraj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031