fbpx
Knjigoteka Kultura

Leonardovi labudovi – Karen Eseks

Italija u doba Leonarda da Vinčija je zemlja gradskih država. Uvek na ivici rata, italijanski vladari su stalno pokušavali da uspostave saveze koji će njihovim gradovima obezbediti samostalnost. Najčešće, savezi su sklapani preko bračne postelje.

Leonardovi-Labudovi

I sama vlast u gradovima je bila jednako krhka, sinovi su rušili očeve, pa zatim bi se braća borila među sobom. Ništa manje rivalstvo nije vladalo ni između setara d’Este, čiji je otac bio vladar Ferare.

Starija, Izabela, bila je lepša i lukavija, uspela je da se dođe do mladoženje prikladnog njenoj mladosti i lepoti. Njena sestra Beatriče je trebala da postane žena milanskog vojvode, Ludoviko Sforce, koji je bio 20 godina stariji od nje.

Milano je tada bio sedište jednog od najmoćnijih italijanskih vojvodstava. Moć u novcu i oružju je pratio i razvoj umetnosti. Vojvoda Luduviko je bio veliki pokrovitelj umetnika, a u Milano je doveo i Leonarda da Vinčija.

Kada je Beatriče postala supruga Ludovika Sforce, Izabela želi da da zavede zeta. U igri zavođenja Izabela želi da Leonardo izradi  portret koji će prikazati svu raskoš njene lepote. No, Beatriče je ovog puta odlučna da se bori za svog muža i njegovu ljubav. Ona će brzo naučiti sva pravila života na dvoru, kako bi pobedila svoje suparnice.

Autorka romana Leonardovi labudovi Karen Eseks je napisala više romana a među kojima su najpoznatije knjige o o životu egipatske kraljice Kleopatre, Kleopatra i Faraon. Pored romana poznata je i po esejima i kratkim pričama. Njene knjige je u Srbiji objavila izdavačka kuća Laguna.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930