fbpx
Knjigoteka Kultura

Najčitanije knjige u maju

U biblioteci Ljubiša R Đenić u Čajetini tokom maja 2016.godine su bile najčitanije knjige “Martina velika zagonetna avantura” Uroša petrovića i “Oklopno srce” Ju Nezbea.

najcitanije-maj

Martina velika zagonetna avantura je objavljena 2014.godine i nastavlja serijal priča o doživljajima Marte Smart, a namenjena je prvenstveno mlađoj čitalačkoj publici.

Ovoga puta Marta vodi čitaoce na let balonom do skrivenog rečnog arhipelaga prepunog prepreka i izazova, nepredvidivih likova i skrovitih kapija koje otvaraju samo tačni odgovori na teško dokučive zagonetke.

Na tom putu zelenokosa devojčica će steći opasnu, moćnu suparnicu i u borbi sa njom morati da zaviri unutar sebe i tu otkrije jednu veliku tajnu, koju nikada ranije nije uspevala da prepozna.

Rešenja se mogu čitati samo pomoću ogledala, a neočekivani kraj ove knjige, prvi put u istoriji pisanog slova, nateraće vaš um da donese jednu odluku, nezavisno od onoga šta svesno želite!

Serijal knjiga o Marti Smart višestruko je nagrađivan najprestižnijim priznanjima iz oblasti književnosti za decu i mlade i još uvek doživljava nova izdanja i prevode na druge jezike.

Više o samoj knjizi možete pročitati ovde, dok na ovoj stranici pogledajte impresivnu biografiju samog autora, Uroša Petrovića.

Odrasli čitaoci su u maju najviše čitali moderne krimi romane, a titula najčitanijeg je pripala trileru “Oklopno srce” norveškog pisca Ju Nesbea.

Ovo je novi roman o avanturama detektiva Harija Hulea, koji se trenutno nalazi u Hong Kongu. Policiji iz Osla je ptrebna njegova pomoć. Kaja Sulens mora da nagovori Harija da se vrati u Norvešku.

Priča počinje smrću dve žene u Oslu koje su se udavile u sopstvenoj krvi. Čovek zakopan u snegu ne može da pomeri pluća od strašnog pritiska na grudni koš. To stanje naziva se oklopno srce. U takvom stanju imaš samo još četiri minuta života.

U međuvremenu, broj žrtava raste i Hari se nevoljno priključuje istrazi. Misteriozno oružje kojem su žrtve ubijene vodi ga u srce tame – Belgijski Kongo, a saznanja o žrtvama u jedan planinski dom na snežnim visoravnima Norveške…

Više o knjizi pročitajte ovde. Ju Nesbe je diplomirao ekonomiju i radio kao berzanski broker i novinar. Do sada je napisao deset romana o detektivu Hariju Huleu, a ukupno je objavio više od dvadeset knjiga proze. Sada peva u rok bendu Di Derre, ali je najpoznatiji po seriji trilera, prevođenoj na 30 jezika. Živi u Oslu.

Zahvaljujemo se biblioteci Ljubiša R Đenić na saradnji u ovom istraživanju.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo