fbpx
Knjigoteka Kultura

NINova nagrada za Basarin “Kontraendorfin”

Dobitnik NINove nagrade za najbolji roman u 2020.godini je Svetislav Basara za roman “Kontraendorfin” u konkurenciji 212 romana. Žiri u sastavu Marija Nenezić (književna kritičarka),  Branko Кukić (pesnik), Ivan Milenković (književnik),  Marjan Čakarević (pesnik) i  Teofil Pančić (novinar) je odlučio da je Kontraendorfin roman koji pretresa temelje savremenog sveta i izvodi čitaoca iz zone komfora.

U najužem izboru za najbolji roman ovog puta su se našli romani „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Prekrasne ruševine“ Sava Stijepovića, „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića, kao i „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića.  Za roman Svetislava Basare su glasali Branko Kukuć, Ivan Milenković i Marjan Čekarević, Marija Nenezić je glasala za romanu “Što na podu spavaš”, a Teofil Pančić za “Pod oba sunca”.

Ovo je drugi put da Svetislav Basara dobija NINovu nagradu, prvi put je nagradu osvojio 2006.godine za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.  (2006), a bio je i u najužem izboru za ovo priznanje sa romanom “Majn kampf” (2012).

Do sada su NINovu nagradu po dva puta dobili Dobrica Ćosić, Dragan Velikić, Živojin Pavlović, dok je Oskar Davičo bio dobitnik NINove nagrade tri puta. Izdavač ovog romana je izdavačka kuća Laguna iz Beograda.

Svetislav Basara je rođen 21. decembra 1953. u Bajinoj Bašti. Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja.

Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta… Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić. Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

Čitaoci mogu roman “Kontraendorfin” mogu kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama a biblioteka Ljubiša R Đenić u Čajetini je već nabavila jedan primerak koji je na raspolaganju čitaocima u Čajetini.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829