fbpx
Kultura Pozorište

Plesna predstava „Slovo Ljubavi“ u Kulturnom centru Zlatibor

Na ovogodišnjem 5.etno samitu TradicijaNOVA, ansambl „Una Saga Serbika“ će se predstaviti projektom „Slovo Ljubavi“ u Kulturnom centru Zlatibor,
u četvrtak 21. oktobra u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Plesna predstava „Slovo ljubavi“ nastala je u saradnji ansambla „Una Saga Serbika“ i Teatra Vuk. Ne zanemarujući tradiciju, dodajući moderne pokrete ansambl „Una Saga Serbika“ na savremeni način oživljava lepotu scenske umetnosti Srbije i Balkana.

Predstava „Slovo ljubavi“, kroz muziku, poeziju i igru nastala je po motivima najpoznatijeg književnog dela Stefana Lazarevića, „Slovo ljubve“, koja kao pozadinu ima dramatičnu istorijsku realnost svoga vremena. Stavljajući je u savremeni kontekst i kritičku ravan, ova univerzalna poetska priča i himna lepoti, ljubavi i humanističkim stremljenjima, ne upućuje samo poruku mira, već govori o lepoti iz koje se rađa ljubav, a gde ima ljubavi biće i ljudskog razumevanja.

Zapisano je 1409. godine u Beogradu, pre više od šesto godina, u vreme sukoba sa bratom Vukom, danas se doživljava kao pesničko delo prve vrste, snažne ekspresivnosti. Vođen svojim viteškim pogledima, državnim interesima i svojim moralnim osećanjem, Stefan je osetio potrebu da ovom pesničkom poslanicom pruži ruku mira svojim protivnicima. Ovde je Despot progovorio ne kao državnik i vladalac, nego kao čovek i pesnik.

„Slovo ljubve“ je jedna vrsta melanholične dijaloške utopije, to je Stefanov odgovor, kao i odgovor njegovog vremena, na zla ovostranog života. Ovo delo je i molitva i himna i tugovanka koja nad vrtlozima patnje uzdiže svetlosne slike spasenja i slavu ljubavi. To je poetski vapaj za spasenjem smisla od zlobe i očajanja.

Deset strofa u obliku poslanice sa akrostihom koji sadrži naslov pesme, predstavljaju deset delova predstave u kojima se obrađuju različiti motivi, od lepote, pridode, ushićenja, ljubavi i razumevanja, do poziva za mir i pomirenje i želje za uspostavljanjem normalnih ljudskih odnosa.

U pripremi ovog zanimljivog dela učestvovali su Svetozar Krstić i Ana Krstić (koncept i koreografija). Muziku je pripremio Ivan Ilić, za scenografiju je zadužen Milan Miladinović a za kostima Mina Miladinović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031