fbpx
Knjigoteka Kultura

Potraga za lasicom – Džejms Paterson

potraga_za_lasicom-dzejms_paterson_v

Džejms Paterson je romanom “Potraga za lasicom” postavio nove standarde u pisanju triler romana. Aleks Kros koga je čitalačka publika prvi put upoznala u romanu “Prikrade se pauk” je na tragu opasnog ubice.

Već duže od godinu dana u vašingtonskom getu ataše britanske ambasade, Džefri Šefer, ubija mlade devojke. Njegova meta su prostitutke, zavisnice od alkohola i narkotika. On zna da ove devojke niko neće tražiti jer nikome ne nedostaju. Kako bi otežao posao prestoničkoj policiji, koja baš, poput ostalih, i ne mari previše, ubica devojke ostavlja gole bez dokumenta, tako da je identifikacija skoro nemoguća.

Šefer sebe predstavlja kao jednog od četiri jahača biblijske Apokalipse, Smrt. Igru Jahača igra već nekoliko godina sa trojicom poznanika koji svi žive u drugoj zemlji, ali je jedini Šefer proživljavao svoju fantaziju u stvarnosti.

Punu pažnju policije će slučaj dobiti tek kada na ulici nadju telo belog, porodičnog čoveka, mada niko, osim Aleksa Krosa, i ne pomišlja da su ubistva devojaka povezane sa ubistvom muškarca, a još manje da ubica živi na samoj ivici razuma, uživajući u stalnim dozama adrenalina, bilo igrajući se tuđim ili svojim sopstvenim životom.

U Srbiji je ovaj roman izdala beogradska Laguna.

Jul

Kupindo