fbpx
Knjigoteka Kultura

Sin – Ju Nesbe

sin-ju_nesbe_v

U romanu “Sin” Ju Nesbe opisuje sudbinu Sonija Lofthusa, neobično harizmatičnog i samozadovoljnog mladića koji je u zatvorima proveo skoro pola života.

Soni Loftus se u zatvoru držao po strain od svih ostalih zatvorenika, nije se priklučio nijednoj frakciji i nikada nije govorio što mu je izgradilo reputaciju dobrog sagovornika i učinilo od njega duhovnog oca svim zatvorenicima. Kada je neko hteo da se ispovedi, išao je Soniju, a ne zatvorskom svešteniku. Neki su čak verovali da ima dar, da ima isceliteljske moći.

Kada je imao 13 godina, Sonijev otac je izvršio samoubistvo, ostavivši poruku u kojoj izjavljuje da je on bio krtica mafije u policiji Osla. Potom je sve pošlo naopako. Njegova majka je počela da se drogira, a uskoro je i sam Soni ušao u svet droge. Sa 18, Soni je završio u zatvoru zbog dvostrukog ubistva za koje je osuđen na 12 godina.

Nakon svih godina, jednom čoveku je proradila savest i ispričao je Soniju čitavu istinu o njegovom ocu, da je samoubistvo samo nameštaljka, a da je pismo napisao kako bi spasao svoju porodicu. Tada se u Soniju nešto probudilo, nešto davno zamrlo, i Soni je rešio da osveti svog oca.

Roman je u Srbiji objavila Laguna, a u knjižarama se pojavio u decembru prošle godine. Ju Nesbe je najpopularniji evropski savremeni pisac trilera, dobitnik je nagrade kluba Riverton, skandinavskog Staklenog ključa i Nagrade udruženja norveških knjižara. U Srbiji su do sada objavljeni romani Crvendać, Sneško, Lovac na glave, Solomonovo slovo, Oklopno srce…

Roman Crvendać je 2004.godine proglašen “najboljim norveškim kriminalističkim romanom svih vremena” u velikoj anketi državne televizije.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031