fbpx
Kultura Vremeplov

Smrt Kralja Aleksandra Karađorđevića

280px-Kralj_aleksandar1

Na današnji dan pre osamdeset godina ubijen je jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Jugoslovenski vladar je ubijen u Marseju, a od zadobijenih rana je iste večeri preminuo i njegov domaćin, francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu.

Svečana povorka se iz luke uputila ka zgradi prefekture avenijom Kanabijer. Policija je bila raspoređena duž ulice, ali je gužva bila velika a broj policajaca premali. Automobil kralja Aleksandra su neposredno obezbeđivala konjička policija. Kako je automobil krenuo avenijom na ulicu je istrčao čovek sa buketom cveća vičući “Vive le roi” (Živeo kralj).

Trenutak kasnije čovek je izvukao pištolj (mauzer C96), skače na bočnu papučicu automobila i puca u  kralja, ministra Bartua i generala Žorža, koji je sedeo na pomoćnom sedištu. Vozač Foasek je pokušao da odbrani putnike, a potpukovnik Piole na konju sabljom dva puta udara ubicu, koji pada pucajući. U koškanju i metežu i sam ubica je pogođen, a zatim ga je dohvatila razjarna masa. Kasnije tog dana atentator je preminuo u zgradi prefekture. U tom trenutku policija ne zna identitet ubice, i ceo opis je sveden na tetovažu mrtvačke glave sa kostima i četiri slova V.M.R.O.

Kasnija istraga je uspela da identifikuje atentatora kao Vlada Georgijeva Černozemskog, dželata V.M.R.O.-a.

Ko je bio istinski naručilac atentata verovatno nikada neće biti otkriven. Smrt kralja Aleksandra I je poremetila unutrašnji poredak u Jugoslaviji, a vlast u zemlji je preuzelo namesništvo.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930