fbpx
Knjigoteka Kultura

U Beogradu predstavljena zbirka pesama “Verovanje svicu”

U ponedeljak, 22. maja u klubu Udruženja Užičana u Beogradu zavičajna književnica, Mirjana Ranković Luković, održala je književno veče na kojem je promovisala svoju novu zbirku poezije „Verovanje svicu“. Zbirka je do sada promovisana u Čajetini i Užicu izazvavši veliko interesovanje i posetu čitalaca jer je po prvi put promovisana knjiga u elektronskom i audio izdanju.

Pored Mirjane, gošće ove večeri bile su Marija Vulović, recenzent, Ljiljana Rakić – pomoćnik direktora biblioteke „Ljubiša R.Đenić“ koja je vodila veče i Mirjana Lopin Drizo, bibliotekarka koja je pojedinim pesmama dala svoj glas. Sa video bima publika je imala priliku da čuje nekoliko ljubavnih i rodoljubivih pesama u interpretaciji glumca valjevskog pozorišta, Branka Antonića.

O Mirjaninoj poeziji je gospođa Vulović, između ostalog, rekla:

„Ozračena prirodom, ovo je poezija čiji je zamajac u ljubavi, sva od emocija, topla i neobuzdana kao život sam. Oslušnete li, čućete iz nje odjeke narodne lirike, ali i savremenog srpskog pesništva; prepoznaćete, iznad svega, samorodni dar istinskog pesničkog pregaoca koji je osluškivao popce, cvrčke i ptice, drugovao s kišama i snegovima, s bogovima i ljudima, s pesnicima i žeteocima, tvoreći stihoslovlje ,,iz ljubovanja i gorkovanja“.

Naprosto, ovo su pesme koje se slušaju i pamte, u kojima je autorka iscrtala vijugavu putanju između osunčanih lirskih pejzaža i najtananijih nemira čovekove duše kaja vazda ,,vreba i kucka u zenice“ neumorno ,,tražeć` pukotinu da kroz nju iskoči“ jer svi smo, svesno ili nesvesno, ,,željni ljudske reči i sluha za priče“.

Ljiljana Rakić je citirala i pesnikinju Miluniku Mitrović koja je takođe napisala recenziju za ovu knjigu:

„Pored svega što je zbijeno u odaslatu poruku svetu jednim „maslačkom u boci“, zadivLjuje pesnikinjina nepokolebljiva vera u misiju poezije, dosledno provejavajući stihovima knjige Verovanje u svica, koja otkriva lični amalgam njenog pevanja i mišLjenja. Jer, ako poezija kao najviša duhovna gozba reči neće spasti svet, i nije u fokusu interesovanja čoveka ovog veka, ona ga ipak čini nešto snošljivijim mestom za snove i utehom za posebno osetljive ljude. Slaviti život sam po sebi, kao neponovljivu mogućnost lepote i ljubavi namesto tuge sudbine – stvaralački je credo naše pesnikinje, i razlog za odu životodajnoj radosti.“

Kao odgovor na upit da li neko želi da postavi pesnikinji neko pitanje, gošćama se obratio Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu:

„Veliko hvala što ste došli, prevalili toliki put i učinili ovo veče posebnim. Mirjanin rad pratim decenijama. Mnogo toga je uradila i mnogo toga će još uraditi. Po meni , lično, Mirjana spada u red onih književnika koji pišu iz duše, iz srca, koji ostavljaju ogroman trag i koji daju istorijski i kulturološki, a nadasve ljubavni pristup poeziji. Svečana akademija Udruženja Užičana u Beogradu je 17. juna  gde ćemo proslaviti vek postojanja, i ja ću zamoliti Mirjanu da nastupi na toj akademiji kao predstavnik našeg kraja i da stotine ljudi koji će biti prisutni zaista vide ko je , šta je i kakva je. Mi imamo velikog Ljubomira Simovića koji nam je darivao jednu reč koja nas opisuje i krasi, a to je – užičanstvenost. Imamo, sa druge strane, književnika koji ima ogromno srce, a to je Radomir Andrić. Ja Mirjanu vidim u ženskom obliku, kao Radomira Andrića, kao nekoga ko promoviše Zlatiborski okrug, ko spaja opštine i gradove naše i ko prikazuje ogromno bogatstvo pesničkim iskazom, ne štedeći niti emocije, niti strasti, niti sećanja na dešavanja kojima smo izuzetno bogati i koje na najlepši mogući način, kroz svoje emocije , kroz svoju dušu, preko ruke prenosi na papir gde zauvek ostaju. Hvala ti što si nam priredila ovako predivno druženje! Ti si deo nas, gde god da smo“, rekao je pred kraj ove večeri Miloš Tucović, obraćajući se književnici.

Zauzvrat, Mirjana je pročitala Pismo izvinjenja i ljubavi koje je posvetila upravo gradu svoje mladosti, odrastanja i sazrevanja – Užicu. Pojedinci iz publike poželeli su da porazgovaraju sa Mirjanom Ranković Luković, koristeći priliku da im potpiše knjige kao znak sećanja na ovo veče.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930