fbpx
Knjigoteka Kultura

U Čigoti predstavljena knjiga “Na kafi kod Šekspira”

U maloj sali SB Čigota 20.jula je predstavljena knjiga Sanje Domazet “Na kafi kod Šekspira”.  U nešto više od 60 minuta publika je mogla da se upozna kako sa činjenicama i podacima iz života poznatih slikara, pisaca, umetnika tako i sa samim izgledom njihovih kuća.

Druženje sa Sanjom Domazet je počelo pričom o Šekspirovoj kući u Stratfordu-na-Ejvonu i anegdotama o životu slavnog pisca. Potom se govorilo o Kafkinoj kući u Pragu i Rebmbrantovom domu u Amsterdamu. Posebno se govorilo o detaljima Rembrantove kuće, kako je izgledala postelja, njegova kolekcija leptirova. Amsterdam je bio i mesto gde je živela Ana Frank. Tavan na kome se krila porodica Frank je za spisateljicu bio posebno mesto jer tu se može videti da je Ana Frank kao i sve ostale devojčice koja iseca slike poznatih i pravi zidni kolaž. Zanimljivo je da se na njenom kolažu nalazi i portret starog Rembranta, kao i fotografija Mikelanđelove Pijete i autoportret Leonarda Davinčija.

Za Betovenovu kuću u Bonu posebna osobenost je kolekcija rogova koje je kompozitor koristio kao pomagalo u vreme kada je gubio sluh. U kući Milene Pavlović Barili dominiraju knjige njenog oca. Publika je mogla da sazna da je Frojdova kuća bila podeljena na dva dela, porodični deo za život i radni za prijem pacijenata. I da tu postoji bezbroj sitnih anegdota koje otkrivaju karaktere, misli želje i same ličnosti.

Spisateljica je ovom prilikom najavila i obavljivanje drugog dela knjige gde će se naći i neke neobične kuće, poput logoraških baraka u Aušvicu i kuća u kojima su živeli logoraški kapoi.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930