fbpx
Knjigoteka Kultura

U sredu pesničko veče posvećeno Ćupu

Biblioteka “Ljubiša R. Đenić” u sredu 12.septermbra u 19 časova organizuje pesničko veče “Sećanje na Ćupa” u znak sećanja na zavičajnog pesnika Mihajla Ćupovića. Ovom prilikom stihove će recitovati Jagoda Jeremić, Mirjana Ranković Luković, Ljiljana Andrić i Zoran Bogdanović.

Mihailo Ćupović (1934-2004) je poznati zlatiborski pesnik, koji je postao poznat zbirkama pesama: I ja dižem dva prsta, Sa izvora Zlatibora, Uvek zajedno, Planina, Venac od livadskog cveća, Šta misliš, Breza na proplanku, Dobro je što decu ne rađaju tate, Puče zora iznad Zlatibora, Hajde, deda, konj mi budi, Najlepša je ljubav pored reke. Pored poezije Ćupo je pisao i drame Nemojte krvaviti reku, Ćuteći su govorile, Zemlja i Era sa ovoga sveta. Napisao je i dečje pozorišne komade Veseli mudrac, Čekajući vuka, Da sutra ne bude kasno, Đački raspust i ekološku bajku „Shvati jednom ljudski rode“. Poeziju je objavljivao u književnim listovima i časopisima, na radiju i televiziji.

Pesme su prevedene na više jezika, komponovane i uvršćene u antologije. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je nagrada „Pjesnici Republici“, raspisana povodom tridesetogodišnjice AVNOJ-a u Jajcu.

Za života bio je omiljen na svom rodnom Zlatiboru i često je proglašavan najvećim zavičajnim pesnikom. Bio je skroman i uvek dobro raspoložen i nasmejan. Voleo je sve ljude, a najviše decu, kojima je posvetio veći deo svojih pesama. Pisao je i pesme posvećene ljubavi, seljaku i ljudima, partizanskoj borbi i svome zavičaju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031