fbpx
Knjigoteka Kultura

Ubice bez lica – Hening Mankel

Život inspektor Istadske policije Kurta Valandera se polako raspadao. Žena ga je napustila, ćerka je pokušala da se ubije, a njegov otac gunđa što ga sin ne posećuje češće. Uprkos svojim privatnim problemima, Kurt Valander je dosledan i fokusiran na poslu. No, najnoviji zločin će ga šokirati. Siromašan stariji par je ubijen na farmi. Muškarac je ostavljen na podu kuće u lokvi krvi. Njegova žena je vezana za stolicu kako bi gledala kako svog supruga kako umire. Žrtve je pronašao njihov komšija koga je probudila noćna tišina.

ubice-bez-lica

Bez ikakvih tragova ili motiva za ubostvo, policija se nada da će im starica, koja je u komi, reći nešto više kada se probudi. Ona međutim umire, ali uspeva da promrmlja reč “stranci”. Zbog sve nepopularnije državne politike pružanja azila strancima, ovo ubistvo će biti samo dodatna iskra koja će potpaliti nerede u zemlji i dati priliku da svi iskažu svoje negativne i nasilničke stavove spram useljenika.

Međutim, inspektor Valander ne veruje da su emigrant krivi, a postaje još uvereniji kada istraži život žrtve. Naime, žrtva je vlasnik bankovinih računa za koje niko nije znao, otac vanbračnog deteta, a tu je i sumnjiva ratna prošlost. Tragova je sve više a odgovora sve manje, no inspektor Valander će učiniti sve da otkrije počinioca ovog strašnog zločina.

Knjiga je objavljena u Švedskoj 1991.godine, kao prva priča o inspektoru Valanderu. U Srbiji je objavljena 204.godine u izdanju Narodne knjige. Hening Mankel je do sada napisao dvanaset knjiga o zločinima koje rešava inspektor Valander. Pored “Ubice bez lica” u Srbiji su objavljeni romani “Pogrešan trag” i “Peta žena” u izdanju Čarobna knjiga.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031