fbpx
Knjigoteka Kultura

Uskoro u knjižarama “Odmrežavanje” zbirka pesama Marije Vulović

Uskoro bi u knjižare trebalo da stigne dugo očekivana zbirka pesama Marije Vulović “Odmrežavanje”. Ovog izdavačkog poduhvata se prihvatila KOV – Književna opština Vršac u u ediciji “Posebna izdanja”, čiji je urednik Mihajlo Pantić.

Marija Vulović je rođena 1978.godine u Užicu. Završila je osnovnu školu u Čajetini a zatim Gimnaziju u Užicu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost i jezik. Radi kao nastavnik srpskog jezika i književnosti u osnovnoj školi “Dimitrije Tucović” u Čajetini.

Pesme su joj objavljivane u Književnim novinama, Balkanskom književnom glasniku, Šrafu, Međaju, Književnim vertikalama, Ćirilici…

“Marija Vulović ne kalkuliše dopadljivošću svojih stihova, odrešita je u prijekorima i osudama, ne pada joj na pamet da bilo šta uljepšava – njena poezija oglašava se na iskrzanim rubovima stvarnosti, govori o neprijatnim spoticanjima, nelagodnim prodičnim tajnama, kupoprodajnom naturalizmu, malim svakodnevnim zlobama, ali i onim velikim zlima koja drmaju svijetom.” ističe Tanja Stupar Trifunović, književnica, ovogodišnja dobitnica nagrade za poeziju “Vasko Popa” i prošlogodišnja laureatkinja Evropske nagrade za književnost, u svojoj recenziji.

Katarina Majić je o ovoj pesničkoj zbirci zapisala sledeće:

“Marija Vulović piše resko, saglasno podneblju iz kojeg dolazi. Ispisujući stihove “ogoljene duše”, jer ko god odluči da preživi svoje “snebivljive strahove” drugačije i ne može i ne sme, ona voli suprotno od preovlađujućeg načina voljenja u našem dobu. Ako vam se učini da ponekad zaplače nad “kobi neostvarenih mogućnosti”, to neće biti izgovoreno na patetičan način, već uz tihu, jedva primetnu nežnost prema ljudima i stvarima. U dosluhu “sa svicima i ribama” Marija diže spomenik od “stihoslovlja” svojim precima; ona istovremeno razara i uzdiže palanački život, obično prepun ostrašćene zlobe i praznine; u tom i takvom životu retki trenuci objave lepote koja postoji “u inat svim besmislima” bivaju utoliko dragoceniji.”

Knjiga se u pretprodaji može naručiti na email odmrezavanje@gmail.com po ceni od 600 dinara + ptt troškovi

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930