fbpx
Bioskop Kultura Najave

Bioskop – Napoleon

U bioskopima Kulturnog centra Zlatibor u Čajetini i na Zlatiboru publika će moći da pogleda film “Napoleon” u sledećim terminima:

  • Bioskop u Čajetini – ponedeljak 22.januar u 17.30 i 20.00
  • Bioskop na Zlatiboru – sreda 24.januar u 17.30 i 20.00

Film Napoleon je režirao Ridli Skot po scenariju Dejvida Scarpa. U glavnim ulogama igraju  Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Rupert Everett, Mark Bonnar…

Ridli Skot je pripremio filmski spektak koji prati Napoleonov uspon ka vlasti, kao i strastvenu vezu sa Žozefinom.

Cena ulaznice je 350 dinara

Životna priča Napoleona Bonaparte je oduvek privlačila pažnju filmskih umetnika. Mali Korzikanac se istakao u oslobađanju Tulona od Engleza, a zatim je uspešno vodio francuske trupe u Italiji. U Parizu je u oktobru 1795.godine ugušio rojalističku pobunu. Naredne dve godine je vojevao u Italiji i na kraju je naterao Austriju da traži mir kojim je Francuska pod svoju kontrolu stavila severnu Italiju i Veneciju. Napoleon je 1798.godine poveo trupe u Egipat kako bi se Francuska učvrstila na Bliskom istoku. U bitci kod piramida je porazio Memlučku vojsku i osigurao je vlast u Egiptu.

Napoleonovi vojni uspesi su mu doneli slavu i imetak ali i političku moć. Prvo je imenovan za Prvog konzula, a potom je učvrstivši vlast izabran za francuskog cara. Pošto se nametnuo za neprikosnovenog vladara Francuske usledili su novi ratovi. Napoleon je 1805.godine porazio Austrijance prvo kod Ulma a zatim i kod Austerlica gde su težak poraz pretrpele i ruske snage. Usledio je rat sa Pruskom koji je rešen bitkom kod Jene. Pošto je porazio Pruse, Napoelon je ponovo porazio i vojsku cara Aleksandra čime je u potpunosti učvrstio vlast u Evropi.

Ratovi u Portugalu i Španiji će se pokazati kao kobni za Napoleona. Francuska vojska je pobeđivala u bitkama ali su Španci i Portugalci uz pomoć Engleska vodili gerilski rat koji je iscrpeo Francuze. Usledili su novi sukobi sa Austrijom i na kraju pohod na Rusiju 1812.godine. Napoleon je pobedio kod Borodina ali je Rusija odbila da sklopi mir. Rusi su čekali zimu a za to vreme je rastao otpor na osvojenim teritorijama. Napoleon je morao da se povuče iz Moskve a nejgova vojska je u povlačenju pretrpela teške gubitke od kojih se nikada nije oporavila.

U bitci kod Lajpciga Napoleon je pretrpeo težak poraz a sledeće godine morao je da prizna poraz. Usledilo je izgnanstvo na ostrvo Elba. Napoleon se nije zadovoljavao upravljanjem malog ostrva u Sredozemlju i 1815.godine se iskrcao u južnu Francusku. U Parizu je zbačena Burbonska dinastija a Napoleon je ponovo bio car. Bitka kod Vaterloa je bila konačni obračun najvećih komandanata tog doba Napoleona i Velingtona. Engleske i pruske trupe su uspele da poraze Francuze i Napoleon je morao da prizna poraz. Ovog puta je Napoleon izgnan na ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu. Na ovom ostrvu Napoleon će i umreti 1821.godine

Autor: Aslani Tarik

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829