fbpx
Bioskop Kultura Najave

Bioskop – Ruski konzul

U bioskopima Kulturnog centra Zlatibor u Čajetini i na Zlatiboru publika će moći da pogleda film “Ruski konzul” u sledećim terminima:

  • Bioskop u Čajetini – četvrtak 1.april u 17.30 i 20.00
  • Bioskop na Zlatiboru – utorak 2.april u 17.30 i 20.00

Film “Ruski konzul” je nastao na osnovu istoimenog romana Vuka Draškovića iz 1988.godine. Film je režirao Miroslav Lekić, koji sa Vladimirom Tabaševićem i Igorom Bojovićem potpisuje i scenario. U glavnim ulogama igraju Nebojša Dugalić, Žarko Laušević, Visar Vishka, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Mensur Safiju, Konstantin Fidanov, Danica Radulović Petar Zekaica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci… Muziku su za film komponovali Aneksandra Kovač i Roman Goršek.

Šsihijatar Ilija Jugović, po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu na Kosovu, posle smrti pacijentkinje u Beogradu. U Prizrenu Jugović dobija posao lekara opšte prakse i upoznaje Ljubu Božovića koji je u gradu poznat kao Ruski konzul. Božović je naizgled psihijatrijski pacijent koji tvrdi da će uskoro „Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”.

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, prikriveni separatisti, kao i članovi Komunističke partije i kadrovi na položajima. Najmoćniji od njih, Halit Beriša raznim surovim pritiscima iseljava Srbe sa Kosova vršenjem etničkog čišćenja: sprovodi nasilje nad srpskom decom u školama, zastrašuje lokalno stanovništvo, onemogućava im zdravstvenu zaštitu, maltretira porodice, budi u njima nesigurnost i teskobu. Na red dolazi i Ljubo Božović kojeg Beriša pokušava da iseli iz kuće i otera sa Kosova. Ruski konzul odbija da proda kuću i sukobljava se sa Berišom a u njegovu zaštitu staje i dr Ilija Jugović.

Cena ulaznice je 400 dinara.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930