fbpx
Kultura Najave Umetnost

Izložba posvećena Jovanu Mićiću na Zlatiboru

U galeriji Kulturnog centra Zlatibor od 2.juna posetioci će moći da pogledaju izložbu Rujanski starešina Jovan Mićić – od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule” autora Snežane Đenić.

Ova izložba predstavlja životni put rujanskog serdara, Jovana Mićića koji je postao poznat po hrabrosti tokom I srpskog ustanka, kada se istakao kao buljubaša Mihaila Radovića. Po oslobođenju Srbije u II srpskom ustanku knez Miloš mu daje na upravu knežinu Rujno.

Serdar Mićić je za sedište knežine Rujno odabira Čajetinu, i tu gradi „dvor sa mnogim zdanijama“ – nekoliko zgrada namenjenih stambenim i službenim funkcijama i opasuje ih zidinama kao utvrđenje iz kojeg će se kasnije razviti današnja varošica i administrativni centar opštine Čajetina.  Kroz 19.vek serdar Mićić će biti jedna od najznačajnijih ličnosti užičkog i zlatiborskog kraja.

Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima od 10.00 do 17.00 časova. Izložbu posvećenu serdaru Mićiću publika će moći da pogleda do 15.juna 2020.godine

April

Kupindo