fbpx
Kultura Najave Umetnost

Izložba slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića

U petak, 04. marta 2022. godine u 19 časova  u Galeriji Kulturnog centra biće svečano otvorena izložbe slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića.
Đorđe Stanić je rođen 1973. godine u Užicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku Istorije umetnosti. Samostalni je umetnik, živi i stvara u svom rodnom Užicu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama. Učesnik je mnogobrojnih likovnih simpozijuma. Đorđeva ulja na platnu su dinamična i  ekspresivnog karaktera. Na platnima su prepoznatljivi motivi prirode, naselja i Đorđu svojstven senzibilitet.
On nas kroz svoje stvaralaštvo približnije uvodi u duh sela i gradova Zapadne Srbije, ističući svojim snažnim izrazom zanemareni arhaični duh srpskog domaćinstva. Đorđeve slike su osveženje za posmatrače i ljubitelje umetnosti. Na njima je u prvom planu suštinska lepota ovog kraja i kako Đorđe i sam kaže: “Svojim slikama pokušavam da sačuvam od zaborava i ostavim budućim naraštajima iskonsku Zapadnu Srbiju, onakva kakva je, svu skrivenu u nekim procepima života i prirode, punu tradicije.“
Božidar Božo Joksimović rođen je 1971. godine u selu Skakavac, nadomak Kosjerića, gde provodi najviše vremena. Radi u Užicu od 1996. godine. Slika apstrakcije i religiozne teme sa manastirskim i crkvenim motivima. Takođe, oslikava interesantne etno kompozicije na drvetu. Božidarove rukotvorine i slike plene toplim bojama, snažnom linijom, jasnim potezima. NJegovi motivi seoskih kuća odišu atmosferom koja upućuje na toplinu doma i ljudsku bliskost. Poigravanje oblicima i namerne deformacije idealnih predstava kuća daju dodatnu čar ovim delima. Podsećaju nas na zanemarene porodične vrednosti i dobrobit čovečanstva. Na ovu likovnost nadovezuje se slikama religioznih motiva. Njegove slike
su ekspresivne ali ne razbijaju osnovnu blagost motiva koje prikazuju.
Izložba će biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor tokom marta, svim radnim danima od 10:00 do 17:00 časova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829