fbpx
Kultura Najave Umetnost

Izložba “U slavu sunca i roda” u Čigoti

U galeriji SB Čigota 19.februara u 20:30 svečano će biti otvorena izložba slika Olivere Lole Adžić iz ciklusa : ,,U slavu Suncu“ i ,,U slavu rodu“ koje  slave život, održavaju tradiciju i daju nadu u bolju budućnost. Za ovu priliku organizatori izložbe su pripremili nesvakidašnji program.

Kristina Milivojević, član ženske pevačke grupe KUDa ,,Prvi partizan“ iz Užica će se predstaviti tradicionalnim narodnim pesmama. Guslar Petko Bošković će izvesti pesmu Gusle diko roda mog, dok će Marko Džambasović, instrumentalista i učitelj sa Zlatibora svirati kompozicije na fruli, dvojnicama, kavalu i gajdama. Zatim tu je i pevački par Radenko Gordić i Miroljub Raketić koji će predstaviti tradicionalno “iz vika” pevanje. Janko Radišić, glumac iz Užica, kazivaće stihove Lole Adžić.

Za ovu priliku u galeriji SB Čigota biće predstavljeni predmeti od drveta i gusle, radovi Dragoslava Glavonjića iz Užica, guslara veterana i učesnika emisije ,,Ja imam talenat“.

Olivera Lola Adžić je po zanimanju je filolog a osnove slikanja usvojila je od profesorke Natalije Petrović. Slika poslednje tri godine a dar za slikanje nasledila je od ujaka Slobodana Tomića.

 

Kako i sama kaže – umetnost je njena strast, piše i slika, jer se ne miri sa svetom koji nije po meri čoveka. U ovo sumorno doba, umetnost je neutaživa glad za lepotom, neizostavna karika unutrašnjeg balansa u ovo smutno doba distrozije vrednosti i ona je katalizator lučenja endorfina, koji razvedrava mutne vidike, kako u samoj umetnici, tako i kod publike.

Slike Olivere Adžić su u januaru bile izložene u Parizu u okviru manifestacije Dani Svetosavlja gde su bile organizovane izložbe na brodu Bateux mooches, u Srpskom kulturnom centru i u galeriji crkve Svetog Sava.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930