fbpx
Knjigoteka Kultura Najave

Pesničke vatre posvećene Bojiću i Disu

“Pesničke vatre zlatiborske”, manifestacija koja se ove godine održava 21. septembra u hotelu “Mona”, biće u znaku obeležavanja sto godina od smrti dvojice velikana srpskog pesništva – Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa.

Njihove stihove kazivaće glumci Ana Simić i Slobodan Ljubičić, večne melodije “Tamo daleko“ i “Kreće se lađa Francuska“ pevaće Marija Marić-Marković i Aleksandar Stamatović, a nastupiće i hor Osnovne škole “Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

U programu tradicionalno učestvuju pesnici  iz inostranstva, gosti Udruženja književnika Srbije na 54. Beogradskim susretima pisaca – Louis Berholm i Antoan Simon iz Francuske, Boris Brenza i Stefan Cifra iz Slovačke, Ivan Džeparski iz Makedonije i Turgut Tanyol iz Turske, dok će pesničke boje Srbije ove godine braniti Miljurko Vukadinović iz Beograda, Živojin Rakočević iz Gračanice, Slobodan Ristović, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković-Luković i Jeremija Lazarević sa Zlatibora i Milunika Mitrović iz Kosjerića. Posle umetničkog programa, ovu manifestaciju u čast pesničke reči ukrasiće i velika vatra na Šumatnom brdu.

Ljubivoje Ršumović dobitnik je ovogodišnje Povelje ‘’Pesničkih vatri’’ za celokupno stvaralaštvo. O njegovom delu govoriće Vladimir Andrić, pisac, pozorišni, filmski i televizijski reditelj i urednik TV programa za decu.

Organizatori četvrtih ‘’Pesničkih vatri zlatiborskih’’ su Opština Čajetina, Turistička organizacija „Zlatibor“, Udruženje književnika Srbije  i Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031