fbpx
Kultura Najave Pozorište

Pesničke vatre zlatiborske u čast Šekspira

U sredu, 21.septembra po treći put će se na Zlatiboru održati manifestacija “Pesničke vatre zlatiborske”. Program počinje u 18 časova na Šumnatom brdu (Spomenik).

pesnicke-vatre14-5

Ovogodišnjom umetničkom manifestacijom na Zlatiboru obeležiće se 400 godišnjica smrti večnog Vilijama Šekspira, a pesnici, glumci i operski pevači i uputiti zajedničku poruku: “biti ili ne biti, pitanje je – i sada“.

shakespeare

I ove godine Zlatibor će ugostiti i književnike iz celog sveta, a publici će se predstaviti Džejms Saterlend, pesnik iz Velike Britanije, Hristos Kukis iz Grčke, Halid Albudor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Borče Panov iz Makedonije i Valerij Latinjin iz Rusije.

Pored stranih pesnika publika će moći da čuje i domaće pesnike: Ljubivoja Ršumovića, Miljurka Vukadinovića, Slobodana Ristovića, Milosava Radibratovića, Mirjanu Ranković-Luković, Miluniku Mitrović i Jeremija Lazarević.

Ono što će biti posebna atrakcija ovogodišnje manifestacije je igrani program u kome će operski pevači Ana Jovanović, mecosopran i Aleksandar Stamatović, bas-bariton zajedno sa glumcima Narodnog pozoriša iz Užica, Slobodana Ljubičića, Pavla Jerinića, Vahidina Prelića i Nikolom Stanković izvesti Hamleta. O Šekspirovom delu će govoriti i Džejms Saterlend, pesnik iz Velike Britanije.

Čast da zapali “pesničku vatru” ove godine je pripala Radomiru Andriću, predsedniku Udruženja književnika Srbije, koji je i dobitnik Povelje pesničkih vatri za celokupno stvaralaštvo.

Organizatori manifestacije su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Udruženje književnika Srbije i Produkcijska kuća “Fit” iz Beograda.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930