fbpx
Društvo Ekologija Najave

Počinje odvajanje kućnog otpada na Zlatiboru

Opština Čajetina nastavlja implementaciju Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”. Posle Čajetine projekat se nastavlja i na Zlatiboru gde će domaćinstva dobiti kante za reciklažni i komunalni otpad.

Ovim povodom , u četvrtak 18. maja u 12.00 časova na Kraljevom trgu na Zlatiboru, KJP „Zlatibor“ Čajetina organizuje svečani događaj, kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će kao glavni nosilac projekta realizovati u narednom periodu u naseljenom mestu Zlatibor.

Ovaj projekat je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske. Zajednički cilj projekta je povećanje stope reciklaže u sva četiri regiona u Srbiji na 15% u naredne dve godine.

Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji:

  • Region Duboko – Užice, Čačak, Požega, Lučani, Čajetina, Ivanjica, Bajina Bašta i Kosjerić
  • Region Pančevo – Pančevo
  • Region Srem – Mačva – Sremska Mitrovica, Šabac, Šid i Bogatić.
  • Region Prot – Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina obezbeđeno je 5.936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1m3 za sakupljanje stakla, jedna autosmećara kapaciteta 16m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada Implementacijom ovog projekta, Opština Čajetina, ali i ostali gradovi i opštine koje su njime obuhvaćene, poboljšaće sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine.

U slučaju kiše, događaj će se održati u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930