fbpx
Kultura Najave Pozorište

Predstava “Laži me” u subotu

U Kulturnom centru Zlatibor u subotu 13.novembra u 19.30 na programu je predstava “Laži me”. Tekst su pripremili Saša Simonović i Željko Mijanović na osnovu dela Saše Simonovića „O ljubavi, smrti i još nekim sitnicama“ („Srpska književna zadruga“, 2012). Režiju potpisuje Dragoslav Dabić a  u predstavi igraju Aleksandar Dunić i Sandra Bugarski.

Ovaj komad je inspirisan crnohumornim poetsko-proznim zapisima o ljudskoj svakodnevici i zamišljen je kao komedija karaktera sa elementima groteske. Glavni i jedini protagonisti ove jednočinke su Lepomir (Aleksandar Dunić) i Ružica (Sandra Bugarski) sredovečni bračni par. On – hipohondar koji sve više gubi korak sa ubrzanim društvenim promenama i savremenom stvarnošću koja sa sobom nosi neizvesnost i strah od budućnosti. Ona – žena jakog karaktera, hrabra i preduzimljiva, spremna da se akcijom i rizikom bori protiv svakodnevne rutine i pesimizma koji joj ugrožava brak.

Kada posustali supružnici, posle dvadeset pet godina, reše da otputuju u banju u kojoj su proveli medeni mesec, na scenu će isplivati laži – one svakodnevne, naivne, bele laži na koje se obično i ne osvrćemo; i one crne, teške, sudbonosne i „smrtonosne“ laži koje su pokidale tolike veze.

Zaglavljeni na seoskoj železničkoj stanici, čekajući voz koji nikako ne dolazi, supružnici sve više upadaju u lavirint sumnji, poluistina, insinuacija i intriga koje ih dovode na ivicu apsurda. Iz tog vrtloga u kome su se našli, jedini spas je ljubav – ona iskonska, prava i lekovita ljubav zbog koje se gaze moralni principi i zbog koje se, kada je to jedini izlaz, i laže.

Ovaj komad je premijerno izveden 2015.godine na Pozorišnom festivalu “Povratak u realnost” u Aranđelovcu 2015.godine. Predstava je do sada gostovala u gradovima širom Srbije i odlično je prihvaćena kako od kritičara tako i od pozorišne publike.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930