fbpx
Najave Sport Sport+

Pripremni trening skajraninga na Torniku

Za vikend će ski centru Tornik biti domaćin pripremnog trening reprezentativaca Srbije i Crne Gore u skajraningu. Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu koje je najavljeno sredinom novembra, tačnije 19-21. novembar 2021. godine u oblasti Sao Pedro do Sol. Na ovom pripremnom treningu koji će se održati na Zlatiboru doći će 7 reprezentativaca od kojih je jedan, Nikola Ilić, i rodom iz Čajetine, ali sa porodicom već duže vremena živi u Beogradu. Trening počinje u 9 časova.

Izvor: TO Zlatibor

Skajraning ili “nebesko trčanje” je posebna sportska disciplina, koja predstavlja spoj planinarenja i trčanja. U osnovi, skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava – planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše – trčanje. Vremenski limiti doprinose dinamičnosti trke, a organizatori ih definišu na osnovu proračuna o brzini kretanja takmičara prosečne fizičke pripremljenosti.

Ova sportska disciplina koja je na našim prostorima u poslednjih nekoliko godina doživela izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija.

Asocijaciju Skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji nebeskog trčanja, ultra maratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Republici Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne Skajraning Federacije ( International Skurunning Federation – ISF).

Izvor: TO Zlatibor

Naredne godine Asocijacija Skajraning Srbija će organizovati 7 trka na našim prostorima, odnosno na Jahorini, Zlatiboru, Staroj Planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjavini i Lužnici. Planirano je da takmičenje startuje u februaru, a da kraj takmičenja bude u oktobru. Po kalendaru takmičenje na Zlatiboru je planirano za 02. april 2022. godine. Za ovu trku staza će imati 27km i čak 1.600 metara uspona i spusta.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930