fbpx
Manifestacije Najave Turizam

Sve spremno za 17.pršutijadu u Mačkatu

Sve pripreme su završene za sedamnaestu pršutijadu po redu. Ove godine će svoje proizvode predstaviti 16 proizvođača zlatiborske pršute iz Mačkata, Kačera i Krive Reke. Po prvi put na Sajmu će se predstaviti i proizvođači iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije svojim suhomesnatim proizvodima, a posebno treba istaći da će se na Sajmu predstaviti i Specijalni rezervat prirode Zasvica sa proizvodima od mangulice.

Sajam će biti svečano otvoren u petak 10.februara u 11 časova uz trubački orkestar Ljubivoja Dikovića i kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici OŠ Milivoje Borović.

Po otvaranju Sajma biće dodeljene i nagrade za kvalitet proizvoda koji je i ove godine ocenjivao stručni žiri Jugoinspekt Beograd. Ovogodišnjeg pobednika očekuje i zanimljiva nagrada putovanje na Štutgartski sajam hrane u Nemačkoj. Proizvođači se i ove godine nadmeću za nagrade u pet kategorija, za najbolju goveđu pršutu, najbolju svinjsku pršutu, najbolju ovčju stelju, najbolju slaninu i najbolju domaću kobasicu.

Kao i prethodnih godina domaćini biće organizovana i nagradna igra za posetioce koji mogu da dobiju džak pršute, kvadratni metar slanine i sedam metara kobasice.

Ove godine će biti obezbeđen i prevoz sa Zlatibora do Mačkata  u saradnji sa TA Trendi travel. Planirana su tri polaska sa Zlatibora, u 10, 12 i 14 časova, a cena povratne karte je 400 dinara.

Na prošlogodišnjem Sajmu u kategoriji, goveđa pršuta, najbolje je ocenjen proizvod Milivoja Tanaskovića, u kategoriji ovčja stelja, ovo priznanje je pripalo Nikoli Brkoviću, najbolju slaninu je pripremio Vladan Stojanović, dok je najbolju svinjsku pršutu i domaću kobasicu pripremao Dušan Stojanović.

Organizatori i ove ’’Pršutijade’’ su opština Čajetina, ’’Zlatiborski eko agrar’’, Turistička organizacija Zlatibor, Sportski centar Čajetina i ’’Jugoinspekt Beograd’’, a ovaj sada već regionalni sajam podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031