fbpx
Događaji Novosti

Geotermalne vode na Zlatiboru

Ovih dana je nastavljeno istraživanje geotermalnih voda na Zlatiboru kod hotela Planum. Prvo bušenje je izvedeno sredinom jula i tada je ustanovljeno da se izvorište nalazi na 15 metara dubine, a da je temperatura vode oko 11 °C.  Đuro Milanković, stručni saradnik beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta,, je tada izneo podatak da se radi o vrlo bogatom izvorištu sa više od pola miliona litara vode na dan.

Planirano je da se bušenja nastave do dubine od sto metara, gde su prema procenama stručnjaka beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta , nalazišta vode mnogo veće temperature.

Veliko istraživanje geotermalnih i lekovitih voda na Zlatiboru počelo je 2009. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva nauke. Planirano je da se termalna voda koristiti za zagrevanje Kraljevog trga; kao i za otapanje snega sa kolovoza u oštrim krivinama na dve kritične saobraćajnice; takođe, predviđa se i korišćenje u tehničke i protivpožarne svrhe. Ukoliko hemijske analize pokažu da je voda dobrog kvaliteta moći će da se koristi za uobičajeno vodosnabdevanje.

Što se same ekspoloatacije geotermalne vode tiče, na Kraljevom trgu već su postavljene instalacije, tako da je ostalo da se postave pumpe i da se povežu instalcije. Da li će to biti izvedeno pre početka zimske sezone ostaje da se vidi, jer na Zlatiboru svi planovi zavise prvenstveno od vremenskih prilika.

Dugoročno gledano, ukoliko bušenja budu uspešna, možda će Zlatibor u dogledno vreme dobiti i sistem daljinskog grejanja termalnim vodama. Prednosti ovakovog sistema su velike: smanjeno zagađenje, i manja upotreba uglja, drva i struje za grejanje.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031