fbpx
Novosti

III simpozijum o adolescentskoj gojaznosti

27.04.2012.godine, Zlatibor

Danas je u Specijalnoj bolnici Čigota završen treći simpozijum o adolescentskoj gojaznosti. U dva dana naši istaknuti stručnjaci (Prof. dr Miloš Banićević, Dr sci. viši naučni saradnik Miša Đurković, Akademik Dragan Micić, Prof. dr Volkan Yumuk, Dr Nenad Crnčević, Prof. dr Aneta Lakić, Prof. dr Dragan Zdravković, Milica Cvijović, nutricionista – dijetetičar, dr Fahra Zatrić, specijalista za ishranu, Ana Šnap, tehnolog ishrane, Mr sci dr. Snežana Lešović) su govorili o problemu adolescentske gojaznosti.

Adolescentska gojaznost predstavlja problem modernog društva. Roditelji i deca su postali žrtve proizvođača nezdrave a jeftine hrane prepune aditiva, hormona, soli i šećera. Istovremeno gojaznost nije samo zdravstveni problem, ovo je postalo kako ekonomski tako i demografski problem velikog broja država.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, petina dece u Srbiji je umereno gojazna ili gojazna, što znači da im telesna težina za 20 i više procenata premašuje idealnu. Zato se savetuje da količina ugljenih hidrata i masti u ishrani najmlađih bude ograničena.

Na žalost, skoro 20% dece u Srbiji ne doručkuje svaki dan, dok su namirnice koje najčešće jedu u školi sendviči i grickalice. Prema rezultatima ankete koja je urađena, trećina učenika sedi ispred kompjuter više od tri sata dnevno, a samo četvrtina se bavi sportom, uz obrazloženje da im za sport nedostaje vreme.

Udruženje pedijatara Srbije i Specijalna bolnica „Čigota“ Zlatibor, imajući u vidu značaj problema gojaznosti i činjenicu da učestalost, prema podacima UNICEF-a, iznosi u Srbiji već 15% u dece uzrasta do pet godina, predložili su u oktobru 2007. godine Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje realizaciju Projekta „Prevencija i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Srbiji“. Republički zavod za zdravstveno osiguranje je, u proleće 2008. godine, odobrio produženo lečenje i rehabilitaciju gojaznoj deci uzrasta 12-18 godina u trajanju od 21 dana.

Program “Čigotica” su izradili stručnjaci Specijalne bolnica „Čigota“ Zlatibor na osnovu dugogodišnjeg iskustva u tretmanu gojaznosti kod odraslih, uz korišćenje izvanrednih klimatskih i geografsko-saobraćajnih prednosti. Multidisciplinarni tim stručnjaka izradio program koji obuhvata edukaciju i rehabilitaciju u oblasti ishrane, primenu mera fizikalne rehabilitacije i psihološku obradu i tretman gojazne dece i adolescenata. Brigu o deci i adolescentima vodi tim koji čine: specijalista pedijatar, specijalista fizikalne medicine, šest medicinskih sestara, viši medicinski tehničar, tri profesora fizičke kulture i drugi profili radnika.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031