fbpx
Biznis Kapital Novosti

Kupovina preko interneta – carinska procedura

Kako je u poslednjih nekoliko godina došlo do brzog razvoja internet tehnologije, paralelno su razvijani i sistemi elektronskog plaćanja. Ova dva procesa su uticala da građani dosta često kupuju razne vrste roba u inostranstvu. Ono što bi svi koji planiraju kupovinu preko interneta trebalo da znaju je kakva je carinska procedura.

kupovina-inostranstvo

Prvo kupac mora da obrati pažnju od koga kupuje robu, on line prodavnice iz Evrope i SAD (Amazon) obično uz robu šalju i račun. S druge strane ovo nije tako čest slučaj kada se roba kupuje od on line prodavnica sa dalekog istoka (Aliexpress.com) ili kada se roba kupuje sa portala kao što je Ebay.

Pošto je roba kupljena sledi njeno slanje. Kada pošiljka stigne u Srbiju prvo će se izvršiti carinjenje. Ovaj postupak počinje određivanjem carinske vrednosti neke robe (u ovom slučaju pošiljke) i to primenom metoda koje su propisane Carinskim zakonom i pratećim propisima.

Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe. To se čini iz razloga što se u praksi pokazalo da se vrednosti robe proizvoljno navode i to sa različitim motivima (nekada se vrednosti više puta uvećavaju, a nekada umanjuju sa ciljem ostvarivanja prava na povlasticu), zbog čega se pri određivanju carinske osnovice uzimaju sa rezervom.

Prilikom kupovine roba u inostranstvu, kupac mora da vodi računa da će u Srbiji možda morati da plati carinu i PDV na robu. Zakonom su predviđena dva slučaja u kojima je kupac oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina na:

  • pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV);
  • pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).

U prvom slučaju postoji i ograničenje jer se ovo odnosi na pošiljke male vrednosti (do 70 evra) koje građani dobijaju od fizičkih lica, oslobođene su svih uvoznih dažbina (PDV i carine) samo pod uslovom da za pomenutu pošiljku ne postoji obaveza plaćanja.

Fizičko lice koje kupuje robu na sajtu Ebay od fizičkog lica nije oslobođeno plaćanja dažbina. Pritom za tu robu neće, obzirom da je pošiljalac fizičko lice, dobiti račun ili fakturu. Kako tada uz robu ne stiže dokaz o vrednosti (račun ili faktura), carinski službenici primenjuju metode vrednovanja predviđene članom 39-45 Carinskog zakona, radi utvrđivanja carinske osnovice i obračuna dažbina.

Slično važi i za pošiljke iz Kine koje dolaze na poštu carinjenja bez naznačenog sadržaja u pošiljci. U opisu robe često stoji reč “poklon“, a prateća dokumentacija je nepotpuna ili je nema (račun). Ovde je čest slučaj i da je navedena izuzetno mala vrednost pošiljke. Imajući sve ovo u vidu carinski službenici primenjuju metode vrednovanja predviđene članovima 39-45 Carinskog zakona, radi utvrđivanja carinske osnovice.

Posebno treba voditi računa o još jednoj okolnosti, a to je da se carina i PDV plaćaju i na poštanske troškove tako da cena kupljenog predmeta u inostranstvu tako na kraju može postati znatno veća no što je kupac mislio. Kako se pošiljka može poslati običnom ili brzom poštom i ovde postoji razlika. Naime, ukoliko pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto. U svakom slučaju je povoljnije slati pošiljke običnom poštom nego brzom, ali je to istovremeno i pitanje bezbednosti pošto su po pravilu pošiljke upućene brzom poštom bezbednije.

Ovo je jedan primer kako bi izgledala procedura pri carinjenju poštanske pošiljke (mobilni telefon) u slučajevima kada nije naznačena poštarina i kada je ona razdvojeno prikazana.

postarina

Imajući sve ovo u vidu svi oni koji planiraju kupovinu u instranstvu koristeći prvenstveno sisteme elektronskog plaćanja (kartice, paypal…) bi pre kupovine trebali okvirno da izračunaju koliko će ih zaista koštati stvar kupljena u inostranstvu.

Sve ostale informacije vezane za carinjenje poštanskih pošiljki i primere možete pogledati na stranci carina.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031