fbpx
Društvo Novosti Tehnopolis

Modernizovana verzija F – 15 u pripremi

Lovac Boeing F-15 je avion sa najboljim skorom u amerčkom ratnom vazduhoplovstvu. Piloti USAFa su leteći na F – 15 oborili 104 neprijateljska aviona bez sopstvenih gubitaka. U ovom trenutku u eskadrilama USAFa je raspoređeno čak 254 aviona ovog tipa. Ono što američke stratege brine je starost ovih aviona, jer svaki od ovih lovaca u proseku ima 28 godina.

Kako su u međuvremenu nebom zavladali moderniji avioni kao što su F – 22 Raptor ili kineski J – 20, postavlja se pitanje sudbine ovih lovaca.

f-15_eagle
Izvor: www.boeing.com

Kompanija Boeing je 2009.godine najavila razvoj modernizovane verzije F – 15 prvenstveno za izvoz. Interesovanje za nabavku modernizovanog F – 15 su pokazale Saudijska Arabija, Južna Koreja, Japan i Izrael. No, projekat je zaustavljen 2013.godine pošto su Japan i Južna Koreja odustali od kupovine. Saudijska Arabija je u međuvremenu naručila F – 15SA, dok je predsednik SAD, Barak Obama zabranio izvoz modernizovanih F – 15 u Izrael.

Kako je izvozni projekat zaustavljen kompanija Boeing je odlučila da projekat ponudi američkom ratnom vazduhoplovstvu. USAF trenutno ima potrebu za naprednim lovačkim avionima pošto je proizvodnja Rapotora zaustavljena posle 195 primeraka, a višenamenski lovac F – 35 Lightning II još uvek nije ušao u serijsku proizvodnju.

Ideja kojom se vodio Boeing je jednostavna, F – 15 će biti modernizovan kako bi mogao da dejstvuje u izmenjenim okolnostima. Modernizacija F – 15 podrazumeva da avion dobije znatno veću ofanzivnu moć i da se izvrši integracija komunikacijskih sistema sa sistemima F – 22. Ovako modifikovan avion bi trebalo da bude označen kao F – 15 Eagle C2040.

Predviđeno je da se modifikuju podtrupni i podkrilni nosači kako bi se avion osposobio za nošenje čak šesnaest raketa AIM-120D AMRAAM. Ovo je duplo više od onoga što F -15 danas može da ponese a biće i više od onoga što može da ponese Suhoj Su-35 Super Flanker (on nosi deset raketa iste namene).

Boeing je predvideo da se avion opremi naprednom komunikacionom opremom Talon HATE koja će omogućiti razmenu podataka sa stelt lovcima F- 22 Raptor. Verovatno bi Raptori trebalo da identifikuju neprijatelja i da odrede mete koje bi zatim napali lovci F – 15.

F-15-AirSuperiorityFighter
Izvor: www.boeing.com

Kako bi F – 15 ostao opasan protivnik, planirano je da se ugradi moderniji AESA radar (APG-63V3 Active Electronically Scanned Array), infracrveni sistem za navođenje (IRST) , kao i oprema za elektronsko ratovanje EPAWSS (Eagle Passive/Active Warning Survivability System). Modernizacijom je predviđeno i da se poveća radiju dejstva dodavanjem dopunskog rezervoara za gorivo ispod trupa. Ovaj rezervoar bi trebalo da ima aerodimaničan profil kako bi avion zadržao svoju pokretljivost.

Projekat je privukao pažnju američkog vazduhoplovstva, ali bi odgovorni u USAFu želeli da modernizacija F 15 uključi i remont svih postojećih aviona kako bi se njihova operativna služba produžila sve do 2040.godine kada se očekuje da će avioni F – 35 postati glavna lovačka snaga USAFa, USMCa i USNa.

Da li će ovaj projekat biti realizovan u svakom slučaju će zavisiti od cene, kao i od raspoloživih sredstava u vojnom budžetu. Po svemu sudeći proces modernizacije će najverovatnije biti realiovan fazno. Kompanija Boeing je ove godine pobedila na tenderu za ugradnju sistema za elektronsko ratovanje EPAWSS koji bi trebalo da zameni postojeći sistem TEWS (Tactical Electronic Warfare System) koji je razvijan sedamdesetih godina XX veka. Ovaj projekat Boeing će realizovati zajedno sa kompanijom BAE Systems. Vrednost posla je oko 4 milijarde dolara a planirano je da novi sistem bude ugrađen na oko 400 aviona.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930