fbpx
Novosti Politika Vesti Video

Održana 41.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 14.novembra održana je 41. sednica SO Čajetina. Odbornici su na sednici bili upoznati sa izvršenjem budžeta za prvih devet meseci ove godine.

Izveštaj o izvršenju budžeta je odbornicima predstavila Zorica Nešković, šef budžeta. Ona je istakla da je budžet opštine Čajetina do 30.septembra prihodovao 1,7 milijardi dinara što je 77% od ukupno planiranih prihoda, dok su za isti period rashodi iznosili 1,4 milijarde dinara ili 63%. Opština je zabeležila rast prihoda poreza od zarada za 17 miliona u odnosu na isti period prošle godine, takođe je zabeležen i rast od 25 miliona dinara prihoda od poreza na imovinu.

Odbornici su potom razmatrali predlog rebalansa budžeta opštine Čajetina. Novi budžet je uvećan za 87 miliona dinara i sada iznosi 2.307.000.000 (dve milijarde i trista sedam miliona). Novim budžetom je predviđeno da opština prihoduje 643,8 miliona dinara od poreskih prihoda, 120 miliona od transfera, devet miliona od donacija, 67 miliona dinara od boravišne takse. Najveći prihod budžeta će biti naknada za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta koja je planirana u iznosu od 1,15 milijardi dinara.

Što se tiče rashoda više sredstava je opredeljeno za zarade zaposlenih posle odluke vlade da se povećaju zarade za 8% u lokalnoj samoupravi, 9% u predškolskim ustanovama i 10% u ustanovama kulture.

Po ovoj tački dnevnog reda se najveća polemika vodila kada je u pitanju izdvajanje sredstava za sport. Odbornik Rajko Pelverović (GG Zlatiborski pogled) je upoznao odbornike sa podacima da su košarkaški i fudbalski klub od opštine dobili po 11,2 miliona dinara iako je planirano po 16 miliona dinara. Pelverovića je interesovalo da li će klubovima biti isplaćena razlika od po pet miliona dinara. On je istakao da superligaški klub za normalan rad mora imati budžet od 27 miliona i da je KK Zlatibor od sponzora obezbedio 11 miliona i da se bez preostalih pet miliona klub može naći u problemu. Pelverović je dao predlog da se ovaj problem reši kroz neki vid nagrade za klubove za postignute rezultate jer su košarkaški, fudbalski i odbojkaški klub odlični za promociju opštine i da naši klubovi postižu odlične rezultate sa daleko manje sredstava u odnosu na klubove iz drugih opština.

Milan Stamatović, šef odseka za finansije je na pitanje odbornika Pelverovića odgovorio da je prema tumačenju revizora koji su vršili kontrolu finansija opštine Čajetetina nema prava da isplati dodatna sredstva klubovima i da se mora poštovati zakonski maksimum.

Odbornik Zoran Udovičić je ovom prilikom istakao da više od 30% opština u Srbiji krši zakon i da se mora naći način da se rad klubova pomogne. Udovičić je istakao da je pojačan rad sa mlađim kategorijama u svim sportovima i da fk zlatibor ima pet mlađih selekcija sa više od 150 fudbalera a da je nekoliko mladih fudbalera registrovano i za prvi tim.

U diskusiju se zatim uključio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je rekao da je opština ove godine u sportsku infrastrukturu uložila 5 miliona evra ali da je državna revizija zabranila da se klubovima dodele dodatna sredstva. Stamatović je naveo primer klubova u zlatiborskom okrugu gde se gomilaju dugovi a zatim se formira novi klub. On je istakao da bi trebalo da se sredstva za rad klubova racionalno koriste i da pojedinci primaju plate po više osnova.  Stamatović je na kraju svoje obraćanje završio rekavši da treba da se smanje troškovi i da se pronađu sponzori kako bi se izbegle blokade.

Odbornici su potom raspravljali dopune finansijskog plana rada KJP Zlatibor za tekuću godinu kao i nekoliko odluka imovinsko – pravnog karaktera.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031