fbpx
Društvo Novosti Tehnopolis

Spartanac menja Istraživača ?

Kako se prethodnih dana pisalo na internetu kompanija Majkrosoft je najavila da će dobro poznati pretraživač “Internet explorer” zameniti novim pretraživačem koje je u fazi razvoja pod imenom “Project Spartan”. Planirano je da se novi pretraživač premijerno predstavi zajedno sa operativnim sistemom Windows 10.

internet-explorer-spartan

Novi pretraživač će koristiti EdgeHTLM algoritam koji predstavlja dalji razvoj MSHTML algoritma koji koristi platforma Microsoft Trident. Po onome što je do sada objavljeno Spartanac će biti dizajniran kako bi bio kompatibilan sa modernim internetom.

Novi pretraživač bi trebalo da bude dostupan u verzijama za PC, tablet i mobilne telefone. Očekuje se da će EdgeHTML algoritam korisnicima pružiti znatno bolje performanse u internet radu a posebno u primeni Java platforme. Takođe biće omogućena personalizacija pretraga kao i sinhronizacija više uređaja uz mogućnost da se formiraju liste za čitanje. Kako bi se ubrzalo učitavanje predviđeno je i postojanje tzv “čitačkog moda” koji bi trebalo da popravi čitljivost veb sadržaja. Veb stranice će moći da se uskladište i dele uz pomoć servisa OneDrive.

Što se tiče Internet Explorera ovaj pretraživač je imao burnu prošlost. Pojavio se 1995.godine, a zatim je uspeo da istisne sa tržišta pretraživača popularni “Netscape”. U jednom trenutku IE je koristilo čak 95% korisnika. No, kao što to biva početkom XXI veka na tržištu su se pojavili prvo Firefox fondacije Mozila, a zatim i Google Chrom. Propusti u bezbednosti su oslabili IE kome su Firefox i Chrom preuzeli dobar deo tržišta. Iako poslednja verzija IE 11, može u svakom slučaju da prira ostalim pretraživačima loš imidž ga i dalje prati.

Microsoft je do sada pružao tehničku podršku za svoje proizvode od deset godina tako da se bliži i kraj podrške za starije verzije IE. No, ono što će produžiti radni vek prvenstveno IE 11 pretraživača je činjenica da postoje kompanije čije poslovanje je još uvek vezano za ovu platformu.

U ovom trenutku IE koristi oko 20% korisnika koliko ih koristi i Firefox, dok Chrom zauzima oko 50%. U slučaju našeg portala 56% korisnika koristi Chrom, 17% Firefox, 9,91% korisnika koristi Android pretraživačima, a svega 5,06% koristi IE.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031