fbpx
Novosti

Zlatiborska gondola i dozvole

Najava predstavnika lokalne samouprave u Čajetini da će početi gradnju gondole radnom akcijom i pritisak javnosti su imali za posledicu konačno akciju i republičkih vlasti.

Javna preduzeća koja proteklih šest meseci nisu mogla opštini da dostave potrebnu dokumetaciju su to uspela dva dana pre početka radne akcije. Opština Čajetina je po dobijanju potrebne dokumentacije podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole.

Odmah je usledilo saopštenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u kome se kaže da je opština Čajetina nakon višemesečnih apela i upozorenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 8.februara oko 14 časova podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gondole na Zlatiboru.

Opština Čajetina iskoristila mogućnost koju je dalo Ministarstvo da se projekat izgradnje gondole radi po fazama i da se građevinska dozvola može izdati za svaku fazu gradnje, odnosno za one delove na kojima su rešena imovinska pitanja. Ministarstvo, koje u potpunosti podržava izgradnju gondole na Zlatiboru, pozdravlja odluku opštine Čajetina da samo uz poštovanje zakonske procedure može doći do realizacije ovog značajnog projekta.

Odlukom opštine Čajetina da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole neprijatnosti su pošteđeni i građani koji će se odazvati pozivu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da u subotu započnu radove na izgradnji gondole, jer svaka gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo. Ministarstvo u ime građana Srbije zahvaljuje predsedniku opštine Milanu Stamatoviću što ipak nije dozvolio da na Zlatiboru zavlada nezakonje i stoji mu na raspolaganju za svaku pomoći kako bismo zajedno izgradili jednu od najvećih gondola u Evropi.

Na saopštenje Ministarstva je usledio odgovor opštine Čajetina u kome se kaže da opština Čajetina nije dobila građevinsku dozvolu, već posle mnogo muke sa državnim institucijama, birokratijom i čekanja podnela zahtev za građevinsku dozvolu.

Prvi uspeh najavljene radne akcije je saopštenje Ministarstva o prijemu zahteva za dozvolu za izgradnju decenijske investicije za celu Srbiju. Pojašnjenja radi, podnet je zahtev za izgradnju poslednje stanice na vrhu Tornika, za šta smo čekali papire i saglasnosti više od 4 meseca, iako je utvrđen javni interes i bez obzira što su u pitanju samo 3 parcele u korisništvu republičkih javnih preduzeća. Posle svakodnevnih poziva i molbi zaposlenih u Opštinskoj upravi Čajetina upućenih JP Pošta Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, jutros je stigao poslednji papir i ekspresno je podnet zahtev za dozvolu. Sam zahtev ne znači i izdatu građevinsku dozvolu i početak gradnje.

Zahvaljujemo se Ministarstvu, ministarki i njenim saradnicima na obaveštenju o procedurama koje odlično poznajemo. Ono šta bi bilo bolje razjasniti i nama u opštini Čajetina, našim građanima i javnosti Srbije je zašto nije rešen status državne imovine na preostale četiri faze na trasi gondole.

Postavljamo pitanje zašto država nema snage ili možda ne želi da na osnovu Rešenja o utvrđenom javnom interesu Vlade Srbije, prenese zemljište opštini Čajetina kako bi podnela zahtev za čitavu trasu i gondola, koju podržava, ugledala svetlost dana u punom sjaju stavljajući Srbiju na nekoliko mesta više na mapi Evrope i sveta.

Stvari će svakako biti nešto jasnije već u subotu za kada je najavljena radna akcija.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031