fbpx
Info Novosti

Zlatiborski servisi spremno dočekali novi pravilnik

Primena novog pravilnika o tehničkom pregledu vozila je počela 5.jula, a pravila za kontrolu vozila su znatno oštrija. Servisi sada imaju obavezu da svako vozilo fotografišu (pet fotografija – prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomera) tako da se vidi registarska tablica, ali i kontrolor. Kao još jedan vid kontrole na fotografijama moraju biti još tačno vreme i datum fotografisanja. Fotografije se zatim uz digitalnu dokumentaciju ubaciju u informacioni sistem Agencije za bezbednost saobraćaja. Prema pravilniku je propisano i vreme trajanja tehničkog pregleda koji sada traje od 15 minuta do 45 minuta zavisno od klasifikacije vozila.

U servisu Slović, prvog dana od kako se primenjuje novi pravilnik nije bilo gužve, a prema rečima zaposlenih građani su počeli da raspituju šta je sve potrebno za tehnički pregled po novom pravilniku.

“Savetujemo sve vlasnike automobila kojima uskoro ističe registracija da posete naš servis na konsultacije kako bi se upoznali sa novim pravilima i obavezama.” rekla je za zlatibor.tv Ivana Bukvić iz ovog servisa.

Vozače očekuje duži i detaljniji pregled vozila a kontrola će biti znatno rigoroznija. Ukoliko se na tehničkom pregledu otkriju nedostatci vlasnici vozila imaju rok od 3 dana da otklone nedostatke kako ne bi ponovo plaćali naknadu za ponovljeni tehnički pregled.

“Zakon traži detaljniju kontrolu i tako da vlasnici moraju da povedu više računa o ispravnosti vozila i da planiraju unapred,” istakao je Miloš Slović.

Prvenstveno će se proveravati funkcionalne neispravnosti na vozilima poput velikih oštećenja stakala, neispravnosti svetlosno-signalne opreme, dubinska korozija koja utiče na sigurnost vozila, ali i neispravnost prijanjanja, trapa i kočnica.

Novi pravilnik je doneo i brojne obaveze za firme koje vrše tehničke preglede. Kako je potrebna stalna veza sa informacionim sistemom tehnički servisi sada moraju da imaju kvalitetniju interent vezu, i sistem za čuvanje foto i video dokumentacije pregleda. Foto i video dokumentaciju servisi su dužni da čuvaju godinu dana. Kontrolori, kojih mora biti dva, na tehničkom pregledu moraju da nose identifikacione pločice kao i radno odelo sa nazivom preduzeća.

U naredne tri godine planirano je da svi tehnički servisi u Srbiji, a njih je više od 1.500 budu pokriveni i video nadzorom kako bi se u potpunosti eliminisale nepravilnosti u ovom sektoru. Treba pomenuti da je pravilnikom traženo da se koriste kvalitetne HD kamere visoke rezolucije. Što se tiče broja tehničkih pregleda za sada je predviđen samo jedan redovan godišnji tehnički pregled, ali iako se od ideje da starija vozila imaju dva tehnička pregleda godišnje odustalo, postoje ideje da se za vozila koja imaju više od 150.000 pređenih kilometara uvede i drugi tehnički pregled.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930