fbpx
Fudbal Sport

Omladinski kamp Crvene Zvezde na Zlatiboru

Prvog dana Sajma turizma u Beogradu je potpisan protokol o saradnji između FK Crvena Zvezda i SC Čajetina i STC Wai Tai Zlatibor. Ovim protokolom je dogovoren četvrti omladinski kamp Crvene Zvezde na Zlatiboru.

Ovim povodom je održana i konferencija za medije gde se govorilo o značaju omladinskih sportskih kampova i njihovom uticaju na turizam. Na konferenciji su govorili Nikola Smiljanić direktor SC Čajetina, poslovni direktor Omladinske škole Crvene Zvzede, Predrag Turina, organizator kampa u Termama Čatež, Boštjan Koren kao i organizator Internacionalnog kampa Crvene zvezde na Jahorini i direktor Unistursa Banjaluka Zoran Preradović.

Crvena Zvezda je poslednjih nekoliko godina uspešno formirala tri omladinska fudbalska kampa u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Prvo je startovao kamp na Jahorini 2009, zatim je počeo sa radom kamp na Zlatiboru 2014.godine a prošle godine je po prvi put organizovan kamp u Sloveniji u Termama Čatež.

“Zadovoljni smo načinom na koji se kampovi sprovode iz godine u godinu. Motivi za pokretanje kampova bili su isključivo sportski, kako bismo pronašli nove talente za klub, a u međuvremenu smo spoznali i turističku stranu cele akcije. Shvatili smo da smo nesvesno počeli da utičemo na receptivni turizam u regionu.” rekao je Turina.

Ono što ohrabruje sportske i turističke radnike je vest da su kampovi okupili mališane iz trideset zemalja i sa čak pet kontinenata.

“Deca kada se vrate svojim kućama prenose pozitivne i sportke i turističke utiske svojoj okolini. Imamo i redovne dolaske dece iz Toronta, samo zahvaljujući polaznicima kampa koji su se vratili u Kanadu nakon kampa, a mi nikakvu kampanju u Severnoj Americi nemamo. Deca su najbolji reprezent svega što ove tri regije mogu da pruže turistički, a i mi kao sportski klub. Svake godine nakon kampova najbolje dečake dovodimo u FK Crvena zvezda. Kampovi su okrenuti ka mlađoj populaciji, a dečacima je potrebno još nekoliko godina kako bi došli do prvih stipendijskih ili profesionalnih ugovora. Imamo primer Milana Šikanića koji je potpisao stipendijski ugovor, a prethodno je bio polaznik kampa — rekao je Turina.

Drugu godinu zaredom, letnji kamp Crvene zvezde biće organizovan i u Termama Čatež. Nešto više rekao je organizator kampa u Sloveniji Boštjan Koren.

— Prethodna godina nam je bila prva, i moram da kažem da je za prvu godinu bilo dosta ljudi i bili smo prijatno iznenađeni. Osim dece, bilo je i mnogo roditelja, gostiju. Očekujemo da će ove godine biti preko 50 učesnika kampa, što je i gornja granica za kvalitetan rad sa decom. Ove godine planiramo i gradnju još jednog igrališta što će biti dodatni benefit za sve učesnike ne samo kampa, nego i ostalih sportskih manifestacija. Ugovor koji imamo sa Crvenom zvezdom donosi maksimalne benefite našoj regiji. Mislim da brend Termi Čatež i brend Crvene zvezde mogu doprineti i dodatnoj sinergiji. Očekujemo, što se tiče sportskih priprema, ekspanziju, i to ne samo ove nego i narednih godina — rekao je Koren.

Organizator Zvezdinog kampa na Zlatiboru i direktor Sportskog centra Čajetina Nikola Smiljanić govorio je o iskustvima sa Zlatibora.

— Ovo je četvrti put da organizujemo kamp na Zlatibor. Sve veći broj dece dolzi na kampove, a sa njima dolaze i roditelji, prijatelji, da ih gledaju i bodre i sve su to prijatelji hotela. Internacioanlni karkater kampa govori i o lepoti destinacije, i o kvalitetu samog kampa. Trudimo se da budemo dobri domaćini, kako Zvezdi tako i svim klubovima koji dolaze na Zlatibor, a sve veći broj je ekipa koje se kod nas pripremaju. Dobri uslovi su presudni u odabiru naše lokacije. Utisci svih ekipa kao i učesnika Zvezdinog kampa su pozitivni jer imaju i protivnike za pripreme. Izađu iz hotela, i mogu da igraju utakmicu, ne moraju da putuju i po 200 kilometara da bi odigrali utakmicu. Svi preduslovi što se tiče nas, i Crvene zvezde, ispunjeni su — objasnio je Smiljanić.

Organizator Internacionalnog kampa Crvene zvezde na Jahorini i direktor Unistursa Banjaluka Zoran Preradović već dugi niz godina sarađuje sa našim klubom.

— Kada sam prvi put radio kamp 2009. godine, prvi uslov je bio, pošto je Crvena zvezda brend, da radimo dugoročno. Imamo izvanredne rezultate, i 2015. godine smo u jednoj smeni imali decu iz čak 27 zemalja. Imali smo pomoć ministarstva za sport i ministarstva za turizam, kao i Crvene zvezde. Slogan Unis tursa je „Vaš pogled u svet“, a dečacima koji dolaze na kamp će preko Crvene zvezde biti otvoren prozor u svet sporta. Roditelji koji doću leti sa decom na kamp, kasnije počnu da nas posećuju i zimi jer su se uverili kakve uslove imamo — rekao je Preradović.

Na kraju konferencije, Zoran Preradović i Predrag Turina uručili su i specijalne zahvalnice Draganu Novakoviću, uredniku sportke redakcije Radio Televizije Republike Srpske, zatim ministru trgovine i turizma Republike Srpske Predragu Gluhakoviću, direktoru Međunarodog sajma turizma u Beogradu Nikoli Andriću, i legendi Crvene zvezde Jovanu Kuletu Aćimoviću koji je bio promoter svih kampova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930