fbpx
Društvo Obrazovanje Sport Sport+

Prva čajetinska Loptarija

Međunarodna sportsko – rekreativna manifestacija Žogarija se uspešno održava, već četrnaestu godinu, u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, već osmu godinu u Srbiji i po prvi put u Opštini Čajetina.

U ponedeljak 16. septembra sa početkom u 14.30 časova u Novom parku u Čajetini, u Loptariji će učestvovati 8 ekipa iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina. U slučaju kiše, manifestacija će biti održana u sportskoj hali na Zlatiboru. Škola koja pobedi u svom mestu stiče pravo da se takmiči sa ostalim školama iz Raške, Zrenjanina i Kikinde na državnom nivou, 17. septembra, na Kopaoniku. Škola pobednik sa finalnog takmičenja Srbije stiče pravo da se takmiči na velikom, regionalnom finalu u kome učestvuju svi pobednici iz ostalih zemalja učesnica u Beogradu.

Loptarija 2019 – Izvor: cajetina.org.rs

U čitavom regionu, Alpe-Jadran-Dunav, Manifestacija Žogarija (Loptarija), uključuje oko 2.400.000 dece iz Osnovnih škola i vrtića, 320.000 pedagoških radnika, 10.000 ustanova i 20.000 direktora iz osnovnih škola i vrtića.

Glavni cilj Manifestacije“ Žogarija“ je razvijanje, podsticanje i promocija zdravlja i zdravog načina života, putem fizičkih aktivnosti, posebno motoričkih, kod dece mlađeg školskog uzrasta. Jedan od sekundarnih ciljeva Manifestacije ogleda se u razvijanju osećanja međusobnog poštovanja, uvažavanja različitosti, tolerancije, strpljivosti kod dece, putem fair-play-a kao dominantnog pokazatelja sistema vrednosti. Drugi, ne manje bitan, sekundaran cilj, je i podsticanje okoline (škole, roditelja, društvene zajednice) da podrži i pravilno vrednuje fizičku aktivnost dece putem ovakvih Manifestacija. Takođe, značajno je naglasiti da Manifestacija predstavlja i svojevrstan most saživota, saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susednih zemalja, što doprinosi razvoju njihove multikulturalnosti.

Sadržaj tj. program Manifestacije čine igre sa loptom (fudbal 3 na 3 i igre spretnosti), kviz znanja navijačkih ekipa, druženje, zabava, pevački i plesni nastupi, takmičenje nastavnika, stvaranje kreativnih radionica. Program „Žogarija“ nije usmeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na podsticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala dece.

Realizacija programa omogućuje deci da shvate vrednost i važnost telesnog vežbanja, kao i njegov doprinos zdravom stilu života. Prilikom igranja naglašena je važnost etičnosti i fer-plej-a. Svaka Manifestacija „Žogarija, Loptarija“ se snima, montira i realizuje kao emisija za decu koja će biti emitovana na lokalnim i nacionalnim TV stanicama u svim državama učesnicama. Idejni tvorac i pokretač „Žogarije“ je MEDIA ŠPORT iz Slovenije, čije sadržaje na društvenim mrežama možete pratiti tokom cele godine.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031