fbpx
Manifestacije Sport Sport+ Turizam

Zlatibor domaćin trke Xross Reli 2022 – hard enduro svetskog šampionata

Ovogodišnji svetski of-roud motociklistički šampionat ima osam trka, a Zlatibor će biti domaćin Xross Hard Enduro Reli trke koji će biti održan od 18. do 21. maja na Zlatiboru. Ovo takmičenje će ove godine bito deo FIM Svetskog Hard Enduro Šampionata. Ovo je prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji da se jedna trka vozi na nivou svetskog prvenstva.  Ovim povodom je u hotelu Zlatibor Mountain Resort & Spa na kojoj su govorili ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Branislav Đurić ispred organizatora ovog takmičenja. 

“Upustili smo se u organizaciju jedne međunarodne hard enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, i onog na najvišem svetskom nivou. Ovo je jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i celu našu zemlju,” rekao je u ime domaćina trke predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

On je na odgovarajući na pitanja novinara istakao da će u planska dokumenta opštine Čajetina biti planirana gradnja motodroma kako bi se na Zlatibor privukli i ljubitelji moto-sporta.

Branislav Đurić, idejni pokretač i organizator ove hard enduro moto trke, je naglasio da se ove trke u Srbiji održavaju od 2014. godine a nekoliko godina na Zlatiboru. “Prošle godine nas je kontaktirala Svetska motociklistička federacija (koja je u rangu, na primer, Fife u fudbalu), čiji delegati su prošle godine došli da vide konfiguraciju terena, smeštajne i logističke kapacitete na Zlatiboru, i nakon toga dali “zeleno svetlo” da se ovde organizuje jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog šampionata”.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, povodom najave održavanja Xross Hard Enduro relija na Zlatiboru, izjavila da je za Republiku Srbiju, ove godine, izuzetna prilika da, prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji, bude održana trka koja će biti deo svetskog Hard Enduro šampionata.

„Ova manifestacija će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će, zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta, doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije“, rekla je ministarka Matić.

Ona je dodala da je organizacija ovog događaja u Srbiji, kao jednoj od osam zemalja na svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji.

Ministarka Matić je navela da je na Zlatiboru u prva dva meseca registrovano ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5% u odnosu na isti period 2021. godine.

„U protekloj godini turistički sektor Srbije je ostvario rekordan devizni priliv od turizma koji je iznosio milijardu i 596 miliona evra, a sada, u godini ispred nas, očekujemo još uspešniju i dinamičniju turističku sezonu, u kojoj ćemo imati priliku da Srbiju predstavimo kao značajnu svetsku turističku destinaciju. Ovaj sportski i turistički događaj će zasigurno doprineti da nastavimo sa sjajnim rezultatima kada je reč o deviznom prilivu od turizma“, poručila je Matić.

Organizatori očekuju nekoliko stotina takmičara iz celog sveta, među kojima i profesionalne timove koji su u samom vrhu ovog sporta kao i na hiljade gledalaca koji će posmatrati moto šou na srpskim planinama.

Srbija će biti jedna od osam svetskih zemalja u kojoj će se u ovoj godini voziti hard enduro trke svetskog šampionata. A na Zlatiboru će u maju biti ispisano novo poglavlje istorije moto sporta u Srbiji, budući da nikada do sada, u našoj zemlji nije vožena trka svetskog šampionata u moto sprotovima. Za to je zaslužna odlična organizacija Xross trke, ali i ambijent i reljef srpskih planina koji pogoduje ovom sportu.

Događaj će startovati u sredu, 18. maja kada će pred vozačima biti prolog odnosno Akrapovič Straight Rhythm 1 na 1. Ovaj događaj biće organizovan u centru Zlatibora i predstavljaće pravi spektakl za gledaoce. Naredna tri dana vozači će na dnevnom nivou u proseku prelaziti oko 100km vozeći po Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori. Svaka od ove tri planine ima svoj specifičan karakter i doneće različite izazove i prepreke za takmičare. Oni će na svojim motorima morati da savladavaju neobične prepreke poput ekstremnih uzbrdica i nizbrdica, kamenjara, šanaca, potoka, šuma i grebena, ali će biti i delova trase na kojima će moći da uživaju u vožnji prelepim planinskim predelima. Hard enduro je izazov i za publiku. Budući da se reli vozi kroz planinu, ukoliko žele da vide prolazak vozača i sami će morati da se upute u avanturu i odu do tačaka, koje će organizator specijalno odrediti za posetioce.

Prijave su u toku i do sada su se prijavili vozači iz Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Velike Britanije, Italije, Izraela, Grčke, kao i iz zemalja iz regiona Slovenije, Hrvatske, Bosne i Bugarske. Organizatori očekuju više od 300 takmičara na trci, a među njima će biti i najveće zvezde ovog sporta, ali i oni koji se njime bave iz hobija. Svoje učešće na takmičenju su do sada potvrdili Graham Jarvis, Wade Young, Alfredo Gomez kao i Sandra Gomez Cantero.  Budući da je reč o svetskom šampionatu, globalna produkcijska kuća Red Bull Media House prenosiće reli uživo, te će slika sa srpskih planina doći i do nekoliko stotina hiljada gledalaca širom sveta. Prošle godine, trke iz šampionata prenošene preko kanala ove produkcijske kuće imale su 70 miliona pregleda.

Hard Enduro je relativno mlad sport koji u poslednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju u svetu. Kada je nastala 2014. godine, Xross trka je bila jedini hard enduro događaj u našoj zemlji. Iz godine u godinu je rasla, a zbog odlične organizacije i odličnog ambijenta koje srpske planine pružaju za ovaj sport, glas o njoj preneo se širom sveta. Već od svog drugog izdanja, Xross je postao takmičenje međunarodnog karaktera, na kome su učestvovali vozači mahom iz evropskih zemalja, ali je bilo i takmičara sa Novog Zelenda, iz Afrike i Rusije. Paralelno sa odličnom organizacijom, tim okupljen oko Xross trke radio je i na edukaciji domaćih hard enduro vozača kada su u pitanju tehnike vožnje i sigurnost. Organizovali su nekoliko radionica koje su vodili svetki proslavljeni takmičari u ovom sportu, koji su su svoje znanje nesebično preneli domaćim vozačima. Krajnji rezultat svega toga bio je ulazak u kalendar FIM Hard Enduro Svetskoga Šampionata za 2022. godinu, što je izuzetna čast budući da je šampionatom obuhvaćeno samo osam zemalja.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930