fbpx
Manifestacije Turizam

Budvani karnevalom otvorili letnju sezonu

Budva, 7.5.2018. – Karnevalske majske večeri, svečanosti koja su obeležile prve dane maja i otvaranje predstojeće letnje sezone, završene su juče, Dečijom karnevalskom povorkom i nastupom dečjeg hora „D-moll“. Najslađe je ostavljeno za kraj, pa je upravo mališanima pripala čast da svečano zatvore ovogodišnji sedmodnevni karneval, koji je na svojevrstan način najavio početak uspešne letnje sezone. Oko 700 dece pod maskama iz 25 grupa različitog uzrasta u kostimima je prošetalo ulicama Budve, do zidina Starog grada, gde su izveli karnevalske tačke.

Ovoj završnici, prethodio je spektakularni koncert regionalne zvezde Tonija Cetinskog koji je održan u subotu uveče. Na trgu ispred Starog grada, pored nekoliko hiljada ljudi, uprkos kiši i nestabilnom vremenu, hrvatski pevač je održao koncert za pamćenje. Na repertoaru su se, pored njegovih prepoznatljivih numera, smenjivali poznati domaći i svetski hitovi, u kojima su uživali i brojni strani turisti koji su ovom prilikom posetili Budvu.

Karnevalske majske večeri ove godine po prvi put trajale su sedam dana tokom kojih su se na bini smenjivali poznati izvođači poput Dejana Petrovića i njegovog Big Benda, srpske pop pevačice Nevene Božović, međunarodni folklorni ansambli, lokalni bendovi i plesači. Centralni karnevalski dan bio je 2.maj, kada je ulicama Starog grada prodefilovalo više od 1200 učesnika iz 50 zemalja regiona,Ukrajine, Rusije, Italije, Moldavije, Albanije…, koje su predvodile mažoretkinje uz zvuke gradske muzike i grandiozan vatromet.

– Za vreme sedmodnevnih ‘Karnevlaskih majskih večeri’ u Budvi je bilo više od 25.000 registrovanih posetilaca, a oko 80.000 ljudi je prošlo kroz grad. Ako je suditi po tome, ovo će biti jedna od najuspešnijih sezona u proteklih pet godina – izjavio je direktor Turističke organizacije Budve (TOB) Mladen Franović i najavio produžetak manifestacije iduće godine u maju, uz učešće novih zainteresovanih gradova. Franović je najavio i bogat kulturno-zabavni program, koje će činiti 27 manifestacija tokom letnje sezone u Budvi.

Organizator manifestacije „Karnevalske majske večeri“ je Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija NVO „Feštađuni“, NVO „Stara Budva“, lokalne samouprave i hotela „Mažestik“.

 

Budvanski karneval je ponovo zaživeo u proleće 2001. godine, kao jednodnevni događaj pod nazivom “Proljećna noć pod maskama”. Želja organizatora, udruženja “Feštađuni”, bila je da se u Budvi obnovi deo nekadašnjih običaja “maškaranja”. Tokom prethodnih šesnaest godina manifestacija se dopunjavala i obogaćivala dodatnim događajima, da bi ove godine prerasla u sedmodnevni “Karneval majskih večeri”.

Abrum – poziv na Karneval, takođe je jedan od autentičnih budvanskih običaja i po njemu se budvanski karneval umnogome razlikuje i izdvaja od drugih. “Brumanje” je izraz koji primorci koriste kada mame ribu – tako što u more bace raskvašeni hleb ili drugu hranu, oko koje se skupi jato, koje je onda lakše upecati na pendulu (udicu koja se vuče rukom) ili štapom. Od reči “brumanje” nastao je naziv “abrum” ili “bacanje mamca” – da se dođe na “maškaranje”, karneval.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930