fbpx
Biznis Lokalna privreda T-Info Turizam Vesti

Destinacijski rezervacioni sistem počeo sa radom

Turistička organizacija Zlatibor pokrenula je destinacijski rezervacioni sistem koji je zvanično pušten u rad u utorak, 13. aprila 2021. godine. Na zvaničnom sajtu TO Zlatibor nalazi se jedinstvena baza smeštajnih kapaciteta Zlatibora dostupna potencijalnim turistima. Trenutna ponuda uključuje više od 70 turističkih subjekata i to 25 hotela, 40 apartmanskih objekata, 4 etno sela…

Sistem ima jednostavan i pregledan dizajn, koji je lak za korišćenje. Pretraga objekata se može izvesti po različitim paramterima kao što su cena,  kategorijazacija, vrsta objekata, lokaciji gde se objekat nalazi, kao i preko sadržaja koje objekat poseduje.

Pretraga je brza i laka tako da potencijalni gosti mogu lako da pronađu smeštaj po svom ukusu. Prilikom pretrage dobijaju se sve informacije vezane za objekte uz detaljan opis, lokaciju, i  Gosti imaju mogućnost da prilikom rezervacije preciziraju svoje želje, vezane za veličinu kreveta (opciono), ubacivanja dečjeg krevetca, kao i mogućnosti korišćenja dodatnih sadržaja kao što su welnes, spa centar, bazeni…

Digitalni katalog smeštaja gostima je dostupan u realnom vremenu, što znači da jednostavnom pretragom sistem izabacuje spisak raspoloživih objekata, sa detaljnim opisima, fotografijama, cenama i mogućnošću direktne rezervacije.

Sistem ima i zaštitu od mogućih zloupotreba, pa prilikom potvrde rezervacije gost mora da ostavi podatke sa kreditne kartice kao vid garancije. Sistem trenutno podržava Visa, Visa Electron, MasterCard i Maesto. Ukoliko gost nema kreditnu ili debitnu karticu rezervacija je i dalje moguća ali potrebno avans uplatiti direktno na račun u banci.

Mora se pohvaliti jedno tehničko rešenje da se svi objekti mogu pregledati na stranici pretrage što olakšava i ubzava proces odlučivanja. Kod drugih rezervacionih sistema gost većinu informacija o objektu dobije tek kada pređe na stranicu objekta, dok se ovde sve informacije mogu dobiti u dodatnom prozoru bez napuštanja strane sa pretragom. U ovoj sekciji su dati i kontakt podaci za objekat što daje mogućnost direktne komunikacije između gosta i ugostitelja što nije slučaj sa velikim rezervacionim sistemima.

Cene su u osnovnom prozoru date u evrima ali postoji automatski konvertor kursa kako bi gosti mogli da cenu provere i u drugim valutama.

Kada je u pitanju kvalitet usluga sistem ima prednost u odnosu na ostale rezervacione sisteme pošto se ovde mogu naći isključivo kategorisani
i po zakonu evidentirani izdavaoci smeštaja, što potencijalnim gostima obezbeđuje sigurnost prilikom odabira adekvatnog smeštaja.

Sistemu nedostaju dva elementa u ovom trenutku, a to su rubrika za izdavaoce i rubrika za registraciju potencijalnih gostiju. Rubrika za izdavaoce bi omogućila da se izdavaoci upoznaju sa sistemom, potrebnim resursima i uslovima za pristupanje i da ukoliko ispunjavaju sve uslove podnesu zahtev za uključivanje. Kada je u pitanju registracija, na ovaj način bi registrovani korisnici mogli da dobijaju obaveštenja o akcijama i manifestacijama kako bi mogli da planiraju svoj odmor. Verovatno će i ove rubrike biti uključene u sistem u narednom periodu.

Svi potencijalni turisti koji žele da pronađu i rezervišu smeštaj na Zlatiboru to mogu uraditi preko sajta Turističke organizacije Zlatibor www.zlatibor.org.rs.

TO Zlatibor je ovim projektom zadao ozbiljan zadatak ostalim destinacijama u Srbiji a i u regionu. Ostaje da se vidi da li će ovako osmišljen rezervacioni sistem moći da parira stranim rezervacionim sistemima poput bookinga i airbnb… Za korisnike u Srbiji ovaj sistem nudi više pogodnosti u odnosu na strane sisteme kada je u pitanju tehnička podrška a i mogućnost brzog i lakog rezervisanja željenog objekta.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930