fbpx
Manifestacije Turizam

Ekipa Buba iz Bele Palanke je ajvar majstor za 2016

U subotu je na Zlatiboru održano finalno takmičenje treće sezone karavana “Izađi mi na teglu” gde je trijumfovala ekipa Buba iz Bele Palanke.

Na Kraljevom trgu se nadmetalo dvadeset ekipa za titulu najboljeg ajvar majstora u 2016.godini. Karavan “Izađi mi na teglu” je u dva meseca obišao dvadeset gradova da bi otkrili ko pravi najbolji ajvar u Srbiji.

izadji-tegla17-11

Ekipe su se nadmetale u karnevalskoj atmosferi uz dosta muzike, humora i pozitivne energije. Publika je mogla da uživa kako u ukusima tako i u zanimljivim domaćim proizvodima kojima su učesnici predstavili svoje gradove.

Konkurencija je bila izuzetno jaka, a već na početku se videlo da su u finalu nastupili pravi profesionalci. Posao je išao brzo, tako da je bilo dosta vremena i za zanimljive animacije. Ekipe iz Vojvodine su za sve učesnike pripremile pečeno prase na vojvođasnki način, a tu je bila riblja čorba i ovčji gulaš.

izadji-tegla17-10

Aleksinc se predstavio domaćim pitama i kolačima a publika je mogla da vidi i jedna neobičan specijalitet teglu ljutih papričica sa grožđem. Valjevci su poveli sa sobom i tamburaški trio.

izadji-tegla17-13

Organizatori nisu zaboravili ni ovog puta najmlađe. Princeza Snežana je ovog puta zadivila mališane ogromnim balonima od sapunice, a uz muziku Nikole Nikolića Džonija su zaigrali i stari i mladi.

Đuskalo se, pravio se vozić a na kraju je publika zaigrala Užičanku u jednom velikom kolu. Kuvar Slaviša Jovanović iz restorana Zlatni bor je ponovo demonstrirao svoje kulinarsno umeće. Na meniju su ovog puta bile svinjske rolnice sa dimljenim kaškavaljom, slaninom i suvim šljivama.

izadji-tegla17-14

Kada je ajvar spremljen svi posetioci Zlatibora su mogli da degustiraju ovo jelo od paprike. Najveća gužva za degustaciju je bila ispred štanda ekipe iz Požarevca, a njihov ajvar su prvo degustirali najmlađi posetioci.

izadji-tegla17-15

Žiri u sastavu Tiosav Dosković (šef kuhinje Hotela Olimp), Milenka Arsenijević (šef kuhinje Studentsko odmaralište Raatko Mitrović) i Nebojša Krpović (profesor Srednje ugostiteljsko – turističke škola iz Čajetine). je probao sve uzorke i većao duže od 30 minuta dok nije doneo odluku o najboljem ajvaru. Odluka o pobedniku je pala u drugom krugu glasanja kada su članovi žirija ponovo probali tri najbolja uzorka i na kraju su kao što to biva presudile nijanse.

izadji-tegla17-16

Nikolić Vesna, Radisavljević Slađana i Živkić Ljubisava, članice ekipe Buba su po oceni žirija napravile najbolji ajvar i osvojile su titulu Najboljeg ajvar-majstora u 2016.godini. Članice ove ekipe su bile iznenađene i veoma radosne kada su primile glavnu nagradu šporet Smederevac 9 i ček na 25.000 dinara. Potom je usledilo čestitanje a za zlatibor.tv su izjavile da će verovatno slavlje nastaviti i po dolasku u Belu palanku.

“Iznenađene smo pobedom ali naravno i veoma srećne zbog toga. Finalni događaj je bio zaista fenomenalan, sjajna atmosfera je vladala na svim takmičarskim štandovima, a muzički program je upotpunio dobar provod. Zahvaljujem se organizatorima, ovo je naše prvo učešće na finalnom događaju i nadamo se da ćemo i sledeće godine uspeti da odbranimo titulu u Beloj Palanci i još jednom učestvujemo – rekla je po prijemu nagrade,  Živkić Ljubisava kapitenka pobedničke ekipe.

Recept za vicešampionski ajvar imala je ekipa “Kumanovka” sa Zlatibora, dok je treće mesto pripalo ekipi ”Unija žena” iz Požege.

”Ponosni smo na proteklu sezonu u kojoj smo obišli 20 gradova širom Srbije. Potraga za najboljim receptom trajala je od 28. avgusta do 22. oktobra. Tokom karavana bili smo svedoci najrazličitijih recepata i načina pripreme jednog od najboljih srpskih specijaliteta. Treća sezona karavana ne bi bila ovako uspešna da iza nas ne stoji pokrovitelj Roda Mega i brojni partneri i sponzori bez kojih karavan ne bi bio isti – rekla Ljiljana Vukotić, organizator manifestacije.

izadji-tegla17-5

Pobednici su osvojili redizajnirani Smederevac 9 i novčanu nagradu u iznosu od 25.000,00 dinara u organizaciji “Bašta Mašta” dok je drugoplasirana ekipa osvojila mini elektrik štednjak iz linije MBS Milan Blagojević Smederevo, trećeplasirana ekipa osvojila je set posuđa „Metalac“ Gornji Milanovac, dok je treća nagrada bila mali kućni aparat.

izadji-tegla17-12

Pored tri glavne nagrade organizatori su uručili još pet nagrada. Ekipa PU Ljubica Vrbalov iz Požarevca je nagrađena kao najkreativnija ekipa finala, dok je ekipa Crvene kapice dobila nagradu kao najkreativnija ekipa ovogodišnjeg karavana. Nagradu za najuređeniji štand je pripala ekipu Unija žena iz Požege, dok je nagrada za najbolje ime ekipe otišla u Niš ekipi “Ko je rekao Živeli”. Nagrada za najveseliju ekipu su dobile takmičarke iz Aleksinca – Super žena.

izadji-tegla17-2

Veliki takmičarski karavan “Izađi mi na teglu” na Zlatiboru je završio treću sezonu potrage za najboljim receptom u Srbiji, i nakon 20 gradova, 4.500 napunjenih tegli ajvara i preko 2.000.000 učesnika, uspešno proglasio najboljeg ajvar majstora u 2016. godini.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930