fbpx
Društvo Ekologija T-Info Turizam

Eko sertifikat za hotel Zlatibor Mona

Hotel Zlatibor Mona je u julu 2019.godine dobio sertifikat “Zeleni ključ”. Ovaj sertifikat dodeljuje Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, za turističke objekte kako bi se i u hotelijerstvu uveli principi ekološki održivog razvoja.

Da bi ugostiteljski objekti dobili sertifikat “Zeleni ključ” potrebno je ispuniti uslove iz dvanest kategorija koji se tiču korišćenja vode, energije, održavanja prostora, čišćenja, uređivanja zelenih površina… Među uslovima za dobijanje “Zelenog ključa” je recimo obaveza da toaleti ne smeju trošiti više od 6 litara vode pri svakom ispiranju; da se u osvetljavanju objekta koristi najmanje 50% štedljivih sijalica; da prozori i vrata imaju termičku izolaciju prilagođenu podneblju; da se koriste obnovljivi izvori energije; da se koristi lokalno proizvedena hrana i ukoliko je moguće nabavljati organsku hranu i da se uvodi vegetarijanski meni.

Ciljevi ovog sertifikovanja su edukacija vlasnika, osoblja i klijenata o zaštiti životne sredine i održivom razvoju kao i da se smanji uticaj smeštajnih objekata na životnu sredinu i smanjenje potrošnje.

Hotel Zlatibor Mona je prvi hotel van Beograda koji je ispunio uslove za Zeleni ključ, a u Srbiji pored Mone ovaj sertifikat imaju još samo tri beogradska hotela (IN hotel, Radisson Collection Hotel, Old Mill i Hilton).

Ivan Vitorović, generalni direktor kompanije Mona Hotel Managmet je prilikom uručivanja sertifikata izjavio da je hotel sertifikat dobio zahvaljujući zalaganju celog tima, i da su zaposleni prepoznali značaj inicijative i priključili se ovom globalnom pokretu očuvanja životne sredine.

“Kada je reč o ispunjavanju uslova sertifikata, neke smo ispunili još 2007. godine, kada smo renovirali hotel, a sada smo našu uslugu dodatno prilagodili kriterijumiima, među kojima su kontrola potrošnje vode i elektirične energije i upotreba ekološki prihvatljivih hemijskih proizvoda,” istakao je Vitorović.

Na ovaj način uprava hotela Mona je postavila nove standarde u zlatiborskom ugostiteljstvu u zaštiti životne sredine, promociji ekologije i razvoju lokalne zajednice.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031