fbpx
Kultura Muzeji Turizam

EMYA nagrada za 2014.godinu pripala Muzeju nevinosti u Istambulu

U subotu, 17.maja u Talinu je svečano objavljeno da je dobitnik nagrade za najbolji evropski muzej za 2014.godinu Muzej nevinosti iz Istambula. U konkurenciji za ovu nagradu su bili muzeji iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Češke republike, Danske, Estonije, Irske, Letonije, Litvanije, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Portugala, Rusije, Srbije, Španije, Švedske i Švajcarske.

evropski-forum-muzeja

Nagrada se dodeljuje kako bi se ohrabrili inovativni procesi u svetu muzeja. U poslednjih 26 godina ova nagrada je imala pozitivan uticaj na razvoj muzeja širom Evrope, A posebno je skrenuta pažnja na male muzeje sa inovativnim sadržajima koji na drugi način ne bi mogli da dobiju priznanje na evropskom nivou.

Srbiju je predstavljao Muzej Staro selo iz Sirogojna koji je ušao u uži izbor. Svi muzeji su se predstavili u Talinu, 15. i 16.maja a Muzej Staro selo iz Sirogojna je predstavljao Dr Nikola Krstović, viši kustos. Ono što ohrabruje je da se jedan muzej iz Srbije našao među najinventivnijim i modernim muzejima Evrope.

O postupku nominacije pročitajte tekst na portalu zlatibor.rs

Žiri je ove godineza Evropski muzej godine dodelio Muzeju nevinosti iz Istambula. Ovo je istorijski muzej života u Istambulu u drugoj polovini 20 veka, ali je to istovremeno muzej koji je stvorio nobelovac Orhan Pamuk kao fikcionalnu proču za istoimeni romana. Ovo je mali i lični muzej, lokalnog karaktera koji predstavlja model za razvoj muzejske delatnosti. Muzej nevinosti inspiriše i uspotavlja nove paradigme u razvoju muzeja. Ovaj muzej ispunjava u potpunosti kriterijum “javnog kvaliteta”, kako kada je u pitanju istorijska baština, tako i kada je u pitanju javnosti, a uzimajući u obzir budućnost, pojam “javnog kvaliteta”.

foto: Liina Guiter
foto: Liina Guiter

Muzeju je pripao i trofej “Jaje” Henrija Mura koje će narednih godinu dana biti u Istambulu.

Žiri je pohvalio muzeje: Lennusadam; Estonian Maritime Museum (Tallinn, Estonija), Bildmusee (Umeå, Švedska), Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (A Coruña, Španija), Museo Occidens / Catedral de Pamplona (Pamplona, Španija) Kazerne Dossin – Memorial, Museum and Documentation Centre on Holocaust and Human Rights (Mechelen, Belgija) zajedno sa Flossenbürg Concentration Camp Memorial (Flossenbürg, Nemačka).

Nagrada Kenet Hadson (The Kenneth Hudson Award 2014) je pripala muzeju Žanis Lipke Memorial iz Rige (Letonija), dokje nagrada Sileto (The Silletto Prize 2014) dobio muzej Saurer Museum iz Arbon (Švajcarska). Savet Evrope je dodelio nagradu Bakši (Baksi) muzeju iz Bayburta (Turska).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031