fbpx
T-Info Turizam

eTurista počeo sa radom

Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma je 1.oktobra pustilo u rad elektronski servis za prijavu turista eTurista. Sistem je podeljen u četiri sekcije: ugostitelj, ugostiteljski objekti, korisnici i administracija.

Ono što sve izdavoce najviše interesuje je deo sistema koji služi za prijavu turista, ovde postoje tri stranice za popunjavanje podataka. Izdavalac prvo bira da li se radi o domaćem ili stranom gostu a zatim se upisuju svi podaci koji se i inače upisuju u knjigu gostiju, ime i prezime gosta, matični broj, datum rođenja, država rođenja, kao i prebivalište (opština i mesto prebivališta). Ukoliko se radi o stranom državljaninu postoji mala izmena (nema rubrike vezane za matični broj), ali postoji kompletna stranica na kojoj se popunjavaju podaci o putnom dokumentu, mestu i vremenu ulaska u Srbiju, kao i datum do kada je licu odobren boravak u Srbiji. Na trećoj stranici su podaci o ugostiteljskom objektu, smeštajnoj jedinici, načinu dolaska (individualno, grupno, vrsta rezervacije) datumu i vremenu dolaska u objekat kao i planirano vreme odlaska.

 Sistem za sada brzo učitava stranice, izdavalac u svakom trenutku dobija poruku da neki podatak nije dobro unet u sistem i dok se sve rubrike ne popune evidentiranje gostiju nije moguće. Izdavaoci su mišljenja da je par pitanja u obrascu suvišno, kao na primer do kada je strancu dozvoljen boravak u Srbiji, ukoliko se radi o gostima koji imaju vizu to se može lako utvrditi ali kada je u pitanju bezvizni režim izdavalac će morati da proveri kakva pravila važe za svaku državu posebno. Takođe i pitanje o mestu ulaska u Srbiju podrazumeva da izdavalac poznaje sve granične prelaze što može biti problematično.

Iako je sistem počeo sa radom 1.oktobra svi izdavaoci još nisu dobili korisničke podatke kako bi mogli da se loguju na sistem a bilo je i nekoliko slučajeva da izdavoci nisu mogli da se prijave na sistem sa podacima koje su dobili. Naša redakcija je pokušala da od Ministarstva dobije tehničke informacije o samom servisu, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor na naš mejl. Ostaje da se vidi kako će sistem funkcionisati pri punom opterećenju. Prvi test za sistem će svakako biti novogodišnji praznici kada će više hiljada izdavalaca istovremeno pristupati sistemu kako bi prijavili goste.

Kako pravilno izvršiti evidentiranje gostiju možete pogledati u nastavku.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031