fbpx
T-Info Turizam

Fotografija Stopića pećine najlepša na svetu

Fotografija Stopića pećine rad Čedomira Žarkovića, je proglešena za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra na svetu. Ovaj konkurs organizuje Vikimedija pod nazivom Viki voli Zemlju.

stopica_pecina2
Najlepša svetska fotografija prirode: prikaz Stopića pećina u Srbiji autora Čedomira Žarkovića (Foto Čedomir Žarković/CC BY-SA 4.0)

U finalu se našlo 270 fotografija iz 26 zemalja a devetočlani žiri je imao težak zadatak da izabere najbolju fotografiju. Članovi žirija su svaku fotografiju ocenjivali zvezdicama od 1 do 10, Na osnovu ovih ocena je formiran uži izbor od 53  fotografije. Potom su članovi žirija ponovo glasali, i to tako što su svakoj fotografiji mogli da dodele maksimalno 20 poena. U ovoj fazi poeni su se sabirali.

Fotografije su ocenjivali Doris Anson-Yevu (Gana), Dietmar Bartz (Nemačka), Isla Haddow-Flood (Južna Afrika), Besnik Hamiti (Kosovo*), Qunli Han (Kina), Jeevan Jose (Indija) Janno Loide (Estonija) Chris Woodrich (Indonezija) i Katerina Zareva-Simeonova (Bugarska).

stopica-pecina16-1

 

Članovi žirija su komentarišući fotografiju Čedomira Žarkovića rekli:

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

“Čak i okoreli neprijatelji refleksije na vodi ponekad naprave pauzu za trenutak. Dimenzije iznad i ispod vode su jasno vidljivi. Velika enciklopedijska vrednost.”

“Veoma dinamičan pogled. Veoma atraktivna fotografija sa interakcijom različitih kada drže pažnju.”

“Fascinantna fotografija. Lepo uokvirena sa zapanjujućom refleksijom.”

“Verujem da nije bilo lako napraviti ovu fotografiju. Veoma detaljno i svetlo.”

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

Čedomiru Žarkoviću će u sredu 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu biti uručena pobednička plaketa. Organizatori ovog konkursa će pobednika nagraditi i putovanjem u Montreal, na konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Kako prenosi Politika, Žarković je ovim povodom izjavio

“Veoma sam iznenađen što je baš moja fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavljam svoju zemlju Srbiju i njene skrivene lepote. Na konkursu u Srbiji moja fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene.

Pored prvog mesta za fotografiju pećinskih udubljenja oivičenih kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, naša zemlja zauzela je još i 15. mesto, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića, koja je pobedila na takmičenju u Srbiji.

Projekat Viki voli Zemlju” započela „Vikipedija” na ukrajinskom jeziku pre tri godine sa ciljem da se javnost upozna sa spomenicima prirode i da se promoviše fotografisanje pod slobodnom licencom. Na ovaj način je istovremeno veliki broj spomenika prirode dobio i svoje prikaze na Vikipediji.

Ove godine je na konkursu učestvovalo više od 13.600 fotografa koji su poslali više od 115.000 fotografija. U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Odluka žirija

Najbolji fotografije za 2016.godinu u svetu

Najbolje fotografije za 2016.godinu u Srbiji

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031