fbpx
T-Info Turizam

Kineska delegacija posetila Zlatibor

Delegacija iz Narodne republike Kina je 21.novembra boravila na Zlatiboru. Sa gostima iz Kine su razgovarali predsednik opštine Čajetina, Milan Stamtović, njegov zamenik Arsen Đurić, i direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

kina16-9

Tokom sastanka se razgovaralo o mogućnostima saradnje a predsednik opštine Čajetina je goste iz Kine upoznao sa aktuelnim projektima u Čajetini. Stamatović je predstavio aktuelne projekte od kojih je najznačajniji projekat gondole.

Goste je interesovala istorija Zlatibora, privredno okruženje kao i stanje saobraćajne infrastrukture i turistički sadržaji koji postoje u opštini Čajetina.

kina16-5

Stamatović je u razgovoru istakao da je opština u poslednjih petnaest godina povećala budžet za više od sto puta i da trenutno Čajetina ima isti budžet kao grad Užice.

“Mi smo trenutno najveće gradilište u Srbiji, zato što imamo povoljan ambijent za investitore, pošto postoji infrastruktura, planska dokumentacija i rešeni imovinsko-pravni odnosi. Želimo da skrenemo pažnju Vlade na zlatiborski kraj pošto jedino ova oblast u Srbiji ima spoljnotrgovinski suficit. Moram da napomenem da je opština Čajetina jedna od retkih u Srbiji gde se mladi vraćaju u sela, a najbolji primer je selo Mačkat gde imamo pozitivan prirodni priraštaj,” istakao je Stamatović.

kina16-2

O turističkoj ponudi je govorio direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović. On je rekao da Zlatibor godišenje poseti više od 250.000 gostiju koji ostvare preko milion noćenja.

“Zlatibor je posebno interesantan za sportski i zdravstveni turizam. Mi posedujemo sedam fudbalskih terena i sportsku halu što Zlatibor čini interesantnim za bazične pripreme sportskih ekipa kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Kada je u pitanju zdravstveni turizam, program za mršavljenje SB Čigota postoji duže od dvadeset godina i zabeleženi su dobri rezultati.”, istakao je Živanović.

kina16-4

Domaćini su predstavili i tradicionalnu zlatiborsku kuhinju, a gosti su probali kačamak, komplet lepinju, proju, kajmak, sir i pršutu. Na kraju sastanka gostima su predati i prigodni pokloni, monografija Zlatibora, tradicionalna čutura, kao i promotivni materijali TO Zlatibor.

Gosti iz Kine su najviše interesovanja pokazali za gastronomsku ponudu Zlatibora, za program Čigota i istorijsko nasleđe Zlatibora.

kina16-3shao

O svojim utiscima o Zlatiboru je govorila gospođa Shao Binhong iz Kineske akademija društvenih nauka:

“Prvi put sam na Zlatiboru ali mi se veoma svidelo. Imate lepu prirodu i iskrene ljude. Jutros sam imala čast da doručkujem sa gradonačelnikom i uživali smo u lepoj hrani Zlatibora. Ja se nadam da ćemo kada se vratimo u Kinu pisati o Zlatiboru, i prirodnim lepotama i projektima koje brzo razvijate kako bi veliki broj turista iz Kine posetio Zlatibor.”

Pored gospođe Shao u delagaciji koju su posetili Zlatibor su bili i poznati kineski pisac Liu Qi, i novinarka Yan Qi i gospođa Song Shiting.

Posle sastanka kineska delegacija je posetila muzej Staro selo u Sirogojnu, a zatim će posetiti i manastir Studenicu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728