fbpx
Provod Turizam

Leto na Zlatiboru – Kako se provesti?

Da more nije jedina opcija za letovanje već nekoliko godina unazad nam to dokazuje Zlatibor. Sa obogaćenom turističkom ponudom, sjajnim prirodnim i geografskim potencijalom, ali i okolinom koja nudi mnoštvo opcija za izlete Zlatibor je sve češći izbor među turistima u letnjoj sezoni. Ukoliko ste i vi odlučili ili se razmišljate da leto na moru zamenite letom na Zlatiboru u nastavku su aktivnosti i sadržaji koje vas očekuju na ovoj planini!

Sadržaj, aktivnosti i smeštaj na Zlatiboru

Ako spadate u ljubitelje aktivnog odmora i adrenalinskih aktivnosti, onda je sigurno leto vaše omiljeno doba, a Zlatibor ima potencijal da postane vaša omiljena destinacija (ukoliko već nije). Na Zlatiboru ćete pronaći aktivnosti namenjene iskusnim adrenalinskim zavisnicima, ali i onima koji se tek upuštaju u ovu vrstu zabave. Tako, za početnike preporučujemo da isprobaju gondolu. Trasa iznosi devet kilometara i povezuje Tornik sa centrom Zlatibora, a cena karte za odrasle je 1.200 dinara, dok je cena za decu 600 dinara. 

A kada smo stigli do Tornika, pravi je trenutak da pomenemo mogućnosti za planinski biciklizam. Za planinski biciklizam uređene su staze: Ribnica, Beli kamen, Previja i Vidikovac, dok je za rekreativce uređena staza Marići. 

Pored ovih staza, posetioce očekuje i nova downhill staza Tornik pored ovoga nudi i bob na šinama, tjubing stazu, avanturu park, teren za mini golf, sportske terene, kao i zip line. Za najsmelije Zltibor nudi mogućnost paraglajdinga, dok je za ljubitelje prirode i povezanosti sa njom najprivlačnije jahanje.

Zlatibor je područje ruže vetrova i zbog ovakvih predispozicija i karakteristika Zlatibor je raj za sve ljubitelje šetnje. Mnogobrojne staze pogodne su za šetnje različitog intenziteta. Najčuvenija uređena šetačka staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika na Šumatnom brdu. Njena dužina (u jednom pravcu) je 2,3 kilometra.

Sigurni smo da će vaše leto na Zlatiboru da ostane u znaku gastronomije ove planine. Tako ako želite da probate čuvenu komplet lepinju preporučujemo Kolibu kod Milunke, pored ove čuvene lepinje na ovom mestu ćete pronaći i mnoge druge specijalitete iz domaće kuhinje. Zlatibor drži do tradicionalne kuhinje pa ćete čak i u onim restoranima koji nude jela iz internacionalne kuhinje, pronaći tradicionalna srpska jela.

Kada je reč o smeštaju, Zlatibor vam nudi hotelski smeštaj kao i privatni. Privatni Zlatibor smeštaj, sa druge strane u okviru svoje ponude nudi apartmane, sobe, kuće, brvnare i planinske kuće. Stoga privatni smeštaj nudi znatno više opcija, a pritom se radi o povoljnijem smeštaju. Tako se cene hotelskih soba za dvoje u proseku kreću ooko 40 evra, dok u slučaju privatnog smeštaja možete da pronađete smeštaj i za 25 evra za dve osobe.

Leto na planini ne mora da prođe bez vode

Ako želite autentičan doživljaj Zlatibora predlažemo da posetite neko od kupališta koja se nalaze u pravim oazama mira, a pritom su sjajno uređena. Tako su najpoznatija: kupalište Zlatiborska jezera, na samo 9 km udaljenosti od centra Zlatibora, u selu Semegnjevu; kupalište Božovića vodenica, koje se nalazi u selu Mušvete, 10 km udaljenosti od centra Zlatibora; Trčinoga  koje se takođe nalazi nalazi se u selu Semegnjevu, kao i Jokino vrelo udaljeno na 10 km od centra Zlatibora u selu Branešci. Kupališta su lepo uređena, pa vas čekaju uređene plaže, a oko samih kupališta restorani sa odličnom hranom. 

Mnogima je nezamislio provesti leto bez vode, ali činjenica se nalazite na planini uopšte ne isključuje mogućnost zabave na vodi. Kada ste na Zlatiboru imaćete dve opcije pred sobom. Jedna je Zlatibor smeštaj sa bazenom gde ćete u okviru svog privatnog smeštaja imati bazen na otvorenom ili zatvorenom. Najveća prednost ovoga je privatnost koju imate, kao i dostupnost bazena 24/7.

Istražite okolinu Zlatibora

Letovanje bez izleta nikako ne bi smelo da prođe, a provesti leto na Zlatiboru i ne istražiti njegovu okolinu, pravi je turistički greh. Stoga kada se nađete na Zlatiboru ne propustite priliku da obiđete čuvenu Stopića pećinu koja se nalazi na 19 km od centra. Ulaz u Stopića pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, impozantnih dimenzija. Visok je 18, a širok između 30 i 40 metara. Unutrašnjojst pećine je vrlo lepo osvetljena pa prirodni fenomen kada dodatno dolazi do izražaja. Cena ulaznice je 250 dinara za odrasle, dok je za decu 150.

Na 25-om kilometru od centra Zlatibora čeka vas jedan od najlepših vodopada u Srbiji Gostiljski vodopad.  Voda se spušta sa 22 metra visoke krečnjačke stene stvarajući prelep prizor. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapova, uređene su staze, postavljene klupice, pa je boravak u celom ovom okruženju jedinstven doživljaj. Cena ulaznice je svega 200 dinara za odrasle, dok je za decu 100 dinara. U blizini vodopada se nalazi i veliki bazen sa prirodom izvorskom vodom. 

Ako ste ljubitelj povrataka u prošlost, preporučujemo posetu etno muzeju na otvorenom Sirogojno. Takođe, kao opcija za povratak u prošlost, onu sa divljeg zapada se nudi sada već čuveni kaubojski grad El Paso.

Sve pomenute je tek samo vrh ledenog brega tursitičke poude Zlatibora. Još mnogo atrakcija, restorana, mesta za izlete ostaje na vama da istražite i otkrijete. Jedno je sigurno, leto na Zlatiboru je nezaboravno leto!

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930