fbpx
Provod T-Info Turizam

Nova zlatiborska atrakcija – rotirajući restoran u hotelu Tornik Sky

S početka 2020.godine Zlatibor je dobio još jednu atrakciju, rotirajući restoran u hotelu Tornik Sky. Ovo je prvi objekat ovakvog tipa koji je u Srbiji sagrađen u poslednjih četrdeset godina i prvi rotirajući restoran u centralnoj Srbiji.

Tehnički gledano ovo je bio veoma zahtevan projekat posebno imajući u vidu da se radi o restoranu površine 650 metara kvadratnih na četvrtom spratu i da je investitor zahtevao sistem bez vibracija i buke. Sama betonska ploča na kojoj je postavljen sistem je projektovana tako da ima nosivost od oko 350 tona tj. 500 kilograma po metru kvadratnom.

Kako bi se rešio problem buke kupljena su tri simensova motora. Problem vibracija je rešen ugradnjom avionskih točkova od pune gume ispod rotirajuće platforme. Brzina rotacije može da se podešava tako da se u toku šezedeset minuta napravi jedan, dva ili više kugova. Zanimljivo pomenuti da je tokom radova vlasnik hotela Miroljub Aleksić, često nadgledao radove. Pri konstrukciji sistema se vodilo računa o svim elementima u gradnji kako bi se sprečile nezgode i kvarovi.

Ono što predstavlja posebnu draž ovog restorana je panoramski pogled kako na centar Zlatibora tako i na predeo prema Torniku. Mermerni pod je rađen u sivim i belim tonovima. Na zidovima se nalaze porterti srpskih vladara u prirodnoj veličini, kao i mapa Dušanovog carstva. Osoblje je dobro obučeno, prijatno i efikasno tako da će posetioci imati odličnu uslugu dok uživaju u zlatiborskoj panorami.

Za kraj treba pomenuti da će po svemu sudeći Zlatibor zahvaljujući rotirajućem restoranu hotela Tornik Sky ući u Ginisovu rekorda kao najmanje mesto na svetu koje ima rotirajući restoran.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031