fbpx
Biznis Društvo Manifestacije Obrazovanje Turizam Vesti

Održan poslastičarski hakaton na Zlatiboru

Inovacioni biznis centar je u subotu 14.oktobra organizovao nadmetanje za učenike srednjih ugostiteljskih škola na temu “Inovativno poslastičarstvo”. Manifestacija je organizovana uz podršku Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Za takmičenje se prijavilo šest ekipa iz četiri srednje škole Ugostiteljsko – turistička škola u Čajetini (dve ekipe), Ugostiteljsko turistička škola u Beogradu (dve ekipe), Ekonomska škola Užice (jedna ekipa) i Ekonomsko-trgovinska škola Prijepolje (jedna ekipa). Takmičenje je počelo na vreme a đaci su svoje poslastice pripremali u Školskom restoranu Ugostiteljsko – turističke škole iz Čajetine na Zlatiboru.

Žiri u sastavu Zdravko Gavrilović, Radomir Rikić i Dragica Zorić je imao izuzetno težak zadatak da odredi pobednike ovog takmičenja. Ocenjivana je inovstivnost, ukus, tehnika i veština priprema kao i higijena tokom pripreme. Ekipe su mogle da osvoje maksimalno 100 bodova od svakog člana žirija, a najviše bodova se dobijalo za ukus poslastice (40) i inovativnost (30).

Ekipe su vodile računa kako o vizuelnom izgledu poslastica tako i o ukusu. Vizuelno svih šest ekipa je predstavilo zanimljive poslastice sa jednako interesantnim imenima. Tu su se našla zlatiborska šišarka, ruža vetrova, planina, slatka pečurka …

Prvo mesto je pripalo ekipi 2 Ugostiteljsko turističke škole Beograd koja je osvojila 276 bodova. Dragan Lučić i Stanko Malibabić su predstavili kolač pod “Ruža vetrova” od čokolade i maline.

Drugo mesto je osvojila ekipa 1 Ugostiteljsko turističke škole Beograd koja je od žirija dobila 271 bod. Lazar Nikolić i Andrej Andrić su pripremili kolač planina. Učenici Ugostiteljsko turističke škole Čajetina Stefan Kalajdžić i Sergej Marijanović su zauzeli treće mesto. Oni su pripremili kolač zlatiborska šišarka od čoklade i mlevene plazme. Njima je žiri za ovu zanimljivu poslasticu dao 204 boda.

Četvrto mesto je osvojila ekipa Ekonomsko-trgovinske škole iz Prijepolja (Ivan Joksimović i Dragan Cmiljanović), ekipa 1 –  Ugostiteljsko turističke škole Čajetina (Andrija Marković i Relja Rađenović) je bila peta a ekipa Ekonomske škole Užice (Anđela (Miroslav) Bošnjaković i Anđela (Milivoje) Bošnjaković je bila šesta.

Mi smo se odlučili da tema ovog hakatona bude poslastičarstvo i da ekipe osmisle kolač koji će postati kolač Zlatibora. Učenici su se dobro pripremili i predložili su dobra rešenja. Obezbedili smo nagrade za tri prvoplasirane ekipe. Jako je bitno da se popularizuje poslastičarstvo. Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će se i sledeće godine organizovati, rekao je Darko Đurović, direktor  Inovacionog biznis centra je u izjavi za medije.

Mi mislimo da su ovakvi događaji prava mesta na kojima će učenici da pokažu svoje znanje i inovativnost, d se druže i upoznaju. Interesovanje učenika za ovo takmičenje je bilo veliko i odmah su imali ideju i nadamo se da je ovo jedno od mnogih takmičenja na kojima će naši učesnici učestvovati, istakla je u izjavi direktorka Turističko-ugostiteljske škole Jelena Marić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031